TORNAR
PUBLICITAT

La Policia Nacional deté a 14 persones a Igualada per obtenir i cobrar de manera fraudulenta prestacions d'incapacitat

simulaven patologies visibles que requerien un entrenament previ per simular els símptomes

societat
Dimarts, 23 juliol 2013. 12:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Agents de la Policia Nacional han detingut a catorze persones a Igualada per obtenir i cobrar de manera fraudulenta prestacions d'incapacitat. Fins al moment l'estafa ascendeix a 382.673,32 euros. L'artífex de la trama és una dona que captava als sol·licitants entre els seus contactes socials habituals a canvi de quantitats que oscil·laven entre els 200 i 850 euros.

Comissaria de la policia Nacional a Igualada

Accedien a aquestes prestacions persones entre els 35 i 60 anys i presentaven informes mèdics amb patologies molt cridaneres que requerien un entrenament previ a fi de simular els símptomes.

La recerca es va iniciar a requeriment de la Inspecció de Serveis de la Direcció general de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, a causa de la detecció d'intent d'accedir a prestacions d'incapacitat permanent absoluta i de gran invalidesa de 19 persones. Després de dur a terme les primeres perquisicions, va aparèixer com a capitost de la trama una dona. Aquesta oferia als seus contactes personals, a canvi d'una determinada quantitat de diners, acompanyar-los a les cites de valoració mèdica fent-se passar per familiar i aportar al personal facultatiu informes mèdics que prèviament havien estat falsificats.

Gran part dels sol·licitants d'aquestes prestacions presentaven, davant els metges avaluadors, patologies molt cridaneres tals com a inhibició motora total, inhibició lingüística, desconnexió de l'entorn i altres similars, per la qual cosa requerien d'una instrucció prèvia per poder simular correctament els símptomes indicats en els falsos informes.

Informes falsejats

Així mateix, els agents van aconseguir contactar amb els metges i especialistes que apareixien com a signants d'aquests documents, els quals van ratificar la falsedat dels mateixos. En alguns casos aquests informes eren falsejats íntegrament, mentre que en uns altres es modificaven dates o s'eliminaven o afegien paràgrafs que no apareixien en els informes originals. En altres supòsits apareixia la signatura de facultatius mèdics que no constaven en el col·legi professional de Barcelona.

Sense cap tipus de limitació aparent

El perfil d'aquestes persones era entre els 35 i 60 anys d'edat i la pràctica totalitat d'elles tenia permís de conduir sense cap tipus de restricció ni limitació aparent per al desenvolupament d'activitats habituals. A més una vegada entrevistats en les dependències policials, no van mostrar cap simptomatologia, que no obstant això, sí presentaven en les unitats d'avaluació mèdica.

L'operació, que continua oberta i està pendent de la localització i detenció de més persones implicades, ha estat realitzada per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Comissaria General de Policia Judicial en col·laboració amb Secció de Recerca de la Seguretat Social de la Brigada de Delinqüència Econòmica i la Comissaria Local d'Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.