TORNAR

Prevenir els incendis és cosa de tots

societat
Diumenge, 8 agost 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els incendis desgraciadament són inherents a l'estiu, perquè l'escassetat de pluja i les altes temperatures fa que els boscos, camps i matolls estiguin cada vegada més secs.
Per això es fa imprescindible conscienciar a la societat per a una correcta prevenció d'incendis i aquesta no es basa tan sols a no llençar burilles o fer foc en el bosc, sinó d'informar també d'altres negligències o actituds que posen en perill els nostres boscos. I és que 9 de cada 10 incendis produïts, tenen a veure amb l'acció de l'home.

Eva Remolina / AMIC / GENCAT

 

CONSELLS IMPRESCINDIBLES

- No deixar abandonats objectes de vidre com a ampolles o similars, ja que aquestes poden produir l'"efecte lupa". Però tampoc papers, ja que tot i que poden semblar inofensius, són material combustible.

- No llançar cigarrets o llumins tampoc al terra de la via pública ni a la carretera. No som conscients que el vent pot transportar-los a llocs potencialment perillosos.

- Les barbacoes estan prohibides en el camp, però cal parar atenció també a les que es realitzen en habitatges particulars pròxims a parcs naturals o zones boscoses, ja que qualsevol espurna pot arribar fàcilment a matolls o arbres pròxims.

- Quan es realitzen excursions al camp, aparcar en zones habilitades per als vehicles. Els tubs d'escapament en contacte amb matolls o herba seca, són motiu d'incendi.

- Quan observem un incendi, trucar el més aviat possible al 112. No hem de pensar que uns altres ho faran. Una ràpida actuació pot evitar una propagació major.

- En una explotació agrària, no cremar rostolls. I si és necessari fer-ho, crear una bretxa guarda ratlla per a evitar que les flames puguin expandir-se, mullar el terreny circumdant i no deixar mai el foc sense supervisió.


Prevenir els incendis és sense dubte, un treball de tots.

 

CONSELLS PREVENTIUS

Catalunya és un país de clima mediterrani amb molta massa forestal. A l'estiu, la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, però cal tenir en compte que aquest risc també es pot produir en períodes de sequera durant l'hivern. Per això cal tenir algunes precaucions.

- No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.

- Si vas al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.

- No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.

- No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.

- Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.

- No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.

- Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.

- Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.
 
En situació d'emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats. Informeu-vos a través dels mitjans de comunicació social (emissores de ràdio, televisió, web, Twitter, etc.). Recordeu, si necessiteu ajut durant l'emergència, truqueu al 112.

 

SI L'INCENDI ARRIBA A CASA VOSTRA

- Truqueu al 112 i seguiu en tot cas les indicacions de les autoritats.

- Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat.

- Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat.

- Ompliu d'aigua la banyera i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.

- Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.



SI L'INCENDI US SORPREN AL BOSC O A CAMP OBERT

- Si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos-en en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada.

- Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous ni en coves. A prop del mar o de rius, acosteu-vos a l'aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins.

- Si sou al cotxe, atureu-vos en un lloc protegit, tanqueu les portes i les finestres i atureu la ventilació del cotxe.

- Enceneu els fars perquè us puguin trobar enmig del fum.

 

Documents adjunts

Protegiu-vos del foc

Consells



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.