TORNAR

Primaveral passejada pel casc antic d’Òdena

Es va aprofitar per parlar d’històries de la vila

societat
Dimarts, 30 març 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge 28 d’abril es va celebrar la Passejada pel casc antic d’Òdena en relació al Taller de participació en el disseny d’Òdena des d’una perspectiva de gènere. Les explicacions van anar a càrrec de l’historiador odenenc Josep Vicenç Mestre i més tard també intervingué el seu fill parlant de l’etimologia d’algunes de les cases. Prop d’un centenar de persones, entre homes i dones de diferents edats, van gaudir del magnífic dia primaveral mentre es va fer la passejada, que incloïa anècdotes i explicacions històriques.

Un moment de la passejada

El punt de sortida va ser la Plaça Major, que va ser definit com el rovell de l’ou del municipi tot i que en cap moment es va perdre la referència de que el poble, instal·lat primerament al turó, va ser el bressol del municipi. Seguidament s’anà cap el carrer Jaume I conegut com nom dels conillers, es parà al Centre Fraternal i Instructiu (actual Casal d’Avis), a continuació s’anà cap al camí de les baumes per poder veure uns dels forns de guix i després es continuà cap a la Torre d’Homenatge. Per primera vegada es va poder pujar amb les noves escales que s’han instal.lat gràcies a la Diputació de Barcelona. Després s’anà cap al carrer Rosari i el dels balsos. D’entre la molta informació que se sabé en aquesta activitat, on es creà un gran caliu amb gent del municipi i forana, se sabé que a Òdena hi havia 3 barberies de forma paral·lela: la de les persones d’esquerres, la dels de dretes i la barberia neutral. A la vegada que hi hagué 5 sales de ball, una d’elles tenia el nom de Flor de Maig.

Quan aquest diumenge es va fer la parada al Centre Republicà la regidora d’Igualtat de gènere Anna M. Garcia explicà el nou projecte de creació del Centre de dia i de la Biblioteca. El primer espai tindrà l’entrada pel carrer Jaume I i la biblioteca pel carrer Guixera. En Josep Vicenç Mentre explicà al públic assistent que el pati on feia les explicacions era noucentista tal com es podia veure en detalls de la decoració. Parlà dels 150 socis que tingué el Centre Republicà l’any 1906 i del butlletí que publicaven amb el nom d’ ‘Òdena libre’, amb patrocinadors inclosos.

Durant la passejada es mostraren testimonis escrits, com el del cartell de la Fira de Sant Sebastià de l’any 1879. D’aquí se’n sap que aquesta festa es realitzava a la mateixa església de Sant Sebastià, després es passà a celebrar d’alt del turó i posteriorment baixà al nucli actual del municipi.

L’alcalde d’Òdena Francisco Guisado va encetar l’acte i va fer l’agraïment al mateix conductor de les explicacions com també ho va fer al final del recorregut, que va finalitzar al Teatre Centre Cultural d’Òdena on es va fer un refrigeri mentre es van poder emplenar unes enquestes relacionades amb el disseny urbanístic del casc antic.

L’activitat va ser organitzada per l’Ajuntament d’Òdena, amb el suport del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de Geographica Mapamundi SCP.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.