TORNAR
PUBLICITAT

Primers passos per al Bloon, un globus que permetrà viatjar a l’espai

El prototip, de mida petita i sense tripulació, es va presentar a la 14a edició de l’European Balloon Festival

societat
Divendres, 9 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dijous, coincidint amb el primer dia del Festival, es va fer volar un petit globus estratosfèric no tripulat que tenia per objectiu prendre fotografies de la Terra a 34 km d’altitud. Es tractava d’una prova a escala petita del que en un futur no massa llunyà pot ser el Bloon: un globus que permetrà portar fins a 8 persones a l’espai.

Preparant el Bloon, el globus estratosfèric

Uns trenta globus van enlairar-se de bon matí

Aquesta vegada el globus portava com a única ‘tripulació’ una sèrie de càmeres i aparells digitals, amb l’objectiu de prendre imatges de la Terra. El globus, inflat amb heli, mesurava només 1,5 metres de diàmetre quan va aixecar el vol, però a mesura que anava agafant altitud s’expandia fins arribar als 11 metres. Els tècnics explicaven que el traçat del vol està programat, i que en un determinat punt explotava i els aparells tornarien a la terra amb paracaigudes.

La mateixa filosofia serà la que s’aplicarà quan es desenvolupi el Bloon per a vols turístics. Segons explica Carles Lladó, d’Ultramàgic, ‘la intenció és dissenyar globus que puguin portar fins a 8 passatgers a més de 30 km d’altitud, una fita que només és assumible pels coets i pels globus’. Lladó diu que els vols tindran un perfil d’ascens i descens predeterminat, i que quan el globus exploti la baixada es farà també amb un paracaigudes, que subjectarà la cabina pressuritzada amb els passatgers. De moment encara s’està treballant per acabar de desenvolupar aquest projecte de Zero2infinity, dirigit per l’enginyer aeronàutic José Mariano López i que compta amb la col·laboració d’Ultramàgic i la Universitat de Terrassa.

Un vol d’elit

Pel desplegament tècnic que implica, comprar un bitllet per viatjar a l’estratosfera amb el Bloon no serà barat. Això sí, es podrà gaudir d’unes vistes espectaculars, fins ara reservades només als astronautes.

Igualada, ciutat dels globus

En el marc del Festival, que tindrà lloc durant tot el cap de setmana amb diverses activitats, es va aprofitar per presentar el projecte ‘Igualada, ciutat dels globus’. Carles Lladó, que forma part del col·lectiu impulsor de la idea, va explicar que ‘es vol associar Igualada amb globus, aprofitant que hi ha dues companyies de renom en vols de passatgers (Kon-Tiki i Camins de Vent), una fàbrica de globus i escola de pilots (Ultramàgic) i el consolidat European Balloon Festival’. Algunes de les idees són condicionar com a zona verda el terreny de l’avinguda Catalunya on té lloc aquests dies el festival, o bé crear algun museu relacionat amb el món del globus. Una altra iniciativa podria ser l’organització de seminaris a nivell internacional.

Primer dia de competició

Dijous va ser també el primer dels quatre dies de competició. Les condicions meteorològiques del matí van resultar del tot adequades, i es van enlairar una trentena de globus, que van participar en les dues primeres proves: llançar un testimoni el màxim a prop possible d’una diana posada al terra, i seguir el traçat de vol del globus ‘llebra’.

Podeu veure més imatges de l'European Balloon Festival a la fotogaleria.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.