//Plugins sense CDN ?>
El sindicat Unió de Pagesos denunciava aquest dimecres que els Bisbats de Vic i Solsona haurien registrat com a seves unes 430 propietats en tres comarques, Bages, Berguedà i Anoia. Consideren que són "béns col·lectius i comunitaris" i volen que l'administració revisi cas per cas. El Bisbat de Vic defensa que "no són registres arbitraris".
Els darrers 25 anys, el Bisbat de Vic hauria immatriculat, és a dir, inscrit al registre per primer cop, de 140 a 150 béns ubicats a la comarca de l'Anoia. El sindicat agrícola explica que aquestes propietats són ermites, esglésies, capelles, rectories, terrenys i cementiris "tant privats com públics". En total, a les comarques centrals, sumen unes 430 propìetats. UP vol que el Parlament es posicioni contra aquest procediment. El coordinador a l'Anoia d'UP, Joan Vidal, explica que "el procediment que han emprat per registrar aquestes propietats és legal, però trenca la normalitat, no és gens habitual i s'hauria de mirar cas per cas".
No tots els pobles de l'Anoia estan vinculats al Bisbat de Vic, ja que la meitat sud pertanyen a Sant Feliu. En alguns casos, malgrat el seu ampli terme municipal, com Òdena, no hi ha cap propietat immatriculada. Al nord de la comarca, les immatriculacions són més importants en números: "Pujalt és el municipi on hi ha més casos". Vidal explica que "cada municipi té la seva pròpia casuística. Demanem que es revisi amb deteniment cada immatriculació".
Bona part d'aquestes immatriculacions es van fer entre el 2014 i 2015, quan el govern estatal va donar 12 mesos de marge a l'Església per fer aquests registres, darrer any de vigència "d'una llei franquista de 1946 que permet als bisbes fer aquestes pràctiques", segons Joan Casajoana, membre d'UP al Bages. que afegeix que "han actuat així, d'esquena als possibles afectats".
En declaracions que feia el Bisbat de Vic, el procés "no és arbitrari" i "és completament legal". Aclareixen que "si puntualment s’ha comès algun error no hi ha cap problema per revisar el cas concret".