TORNAR

Tot a punt per la Pasqua més dolça

Aquest any les mones arriben més tard i són més petites

societat
Dimecres, 24 març 2010. 09:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Com cada any, des del mes de gener les pastisseries preparen les mones de Pasqua que vendran duran la Setmana Santa. Segons diversos establiments de l'Anoia, la moda de les figures de xocolata la guia la televisió i, sobretot, els dibuixos animats. La innovació també existeix en aquest món i cada vegada les mones són més originals. La tradició de la mona sobreviu i s'adapta als canvis dels consumidors.

Treballant en la decoració de les mones, a la pastisseria Pla

Les figures més tradicionals també tenen sortida (Fidel Serra)

Bob Esponja, un dels protagonistes aquest any a la pastisseria Fidel Serra

Diferents pastisseries de l'Anoia coincideixen a afirmar que aquest any les figures estrelles seran ‘Bob Esponja', 'Tiana y el sapo' i els ‘Gormitis’. Tots aquests són personatges de dibuixos animats que enguany han tingut protagonisme, ja sigui al cinema o a la televisió. També afegeixen que, si el Barça va bé, com és el cas, es venen moltes figures del club blaugrana i aquest any el jugador estrella és Messi, segons corroboren des de la pastisseria Pujó, de La Llacuna. La pastisseria de Tous La plaça, fins i tot ha venut figures de l'entrenador Pep Guardiola. Els establiments han de preveure la demanda amb molt de temps d'antelació, ja que comencen a preparar les figures de xocolata després de Reis. Segueix essent una feina molt artesanal i porta molta feina, per tant, ho han de tenir tot preparat quan comenci la temporada de mones.

Canvis socials, canvis en la tradició

Segons les pastisseries, la tradició de la mona de Pasqua no s'ha perdut i el padrí cada any segueix regalant-la al seu fillol. No obstant això, des de la pastisseria Targarona d'Igualada observen que cada vegada els padrins són més joves, i que molts nens que de fet no estan batejats també reben aquest dolç tan esperat per les festes de Pasqua. És a dir, que preval la tradició de la mona, del regal, tot i els canvis socials i culturals.

A més, segons la pastisseria La Lionesa de Calaf les dates de venda de les mones també estan canviant molt. Cada vegada la gent encarrega més els pastissos per anar-los a buscar passat Dilluns de Pasqua. Els pastissers ho atribueixen al fet que la gent aprofita més aquestes dates per marxar de vacances i no per quedar-se a casa com es feia abans. Finalment, l'últim canvi important és que cada vegada la gent demana les mones més petites, potser perquè les famílies cada vegada tenen menys fills o perquè els nens poden menjar dolços sempre i la mona és cada vegada un regal més simbòlic.

A la carta

Les mones típiques, de sara i fruita, són les que se segueixen venent més però, segons la pastisseria Fidel Serra, cada vegada la gent demana més 'mones a la carta' i els pastissers s'adapten als gustos dels consumidors. Per exemple, en aquest establiment fan mones de nata, xocolata, gema... A més a més, han observat que cada dia hi ha més intoleràncies alimentàries i la gent demana mones sense ametlles, sense nata, sense llet o sense ou, a causa de diferents al•lèrgies.

Innovació

Cada any que passa les pastisseries busquen noves estratègies per cridar l'atenció dels clients. A la pastisseria Pla, d'Igualada, proposen fer ous de xocolata amb una foto al gust del padrí. La tècnica que es fa servir és la serigrafia, i permet estampar qualsevol foto en la xocolata i convertir en comestible qualsevol cara que desitgem. A la Pastisseria Targarona han rebut demandes de posar petits regals dins dels ous de xocolata tradicionals; un dels regals que més recorden és un anell de compromís. A la pastisseria Guasch, de Capellades, afirmen que cada vegada es comencen a vendre més mones de trufa, una opció que a poc a poc va guanyant terreny als tradicionals pastissos de sara o fruita.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.