TORNAR

Com quedar bé a la taula en època de Nadal

Sònia Farran, de Kan Bakus, ens dona pistes sobre què beure durant aquestes festes

societat
Divendres, 30 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquests dies de festa em vénen a veure clients i amics a Kan Bakus consultant coses molt interessants respecte a què i com s’ha de beure en cada moment de l’àpat o quin podria ser un regal original i encertat per portar a casa del nostre amfitrió.

Qui més qui menys té una taula preparada per Nadal, Cap d’Any o Reis, on no hi ha res del que habitualment mengem durant el nostre dia a dia i, segurament, amb el beure passa el mateix.

Anem a parlar una mica de com podem sorprendre als nostres convidats, si fem una festa a casa o de com podem animar la vetllada portant un obsequi original, si ens conviden a sopar.

Un dels productes estrella d’aquestes festes des de ja fa alguns anys és la ginebra. En tenim de totes les procedències, gustos i preus. Si escollim una bona ginebra, amb una imatge maca i ens la fem embolicar amb una mica de gràcia juntament amb dues o quatre tòniques, tenim un regal original que es pot utilitzar aquell mateix dia.

Si el pressupost ho permet, podem afegir-hi unes copes de gintònic. Segurament si l’amfitrió és bon coneixedor dels gins i consumidor habitual ho agrairà moltíssim.

El gintònic, al contrari del que molta gent pensa, no és un combinat només adequat per a després de les postres i el cafè. Tot i que és digestiu i, per tant, sempre és millor que qualsevol licor dolç no natural, és una beguda molt adequada com a aperitiu, per anar obrint la gana.

Sé que molts de vosaltres esteu pensant ara mateix amb l’alta graduació alcohòlica i esteu imaginant un gintònic en dejú, a les 2 del migdia d’un dia de treball... i això em fa pensar en alguns gintònics que m’he pres en determinats llocs.

Quan pensem en un combinat d’aperitiu, sempre pensem en una mida alcohòlica molt mínima (aproximadament de quatre centilitres, la mida d’un vaset de xarrup) o el que ara està molt de moda també, el mig gintònic. En canvi, quan pensem amb un combinat després de l’àpat, ja parlaríem de cinc o sis centilitres, depenent de la ginebra.

Una altra alternativa pels més atrevits és regalar algun dels nous vodkes 'Premium' que estan tan i tan de moda actualment a tot el món. Aquests vodkes, lluny de la típica beguda insípida, incolora i similar a l’alcohol de curar ferides de fa uns anys, s’han convertit en un destil·lat d’altíssima puresa amb sabors subtils de violetes, gerds, regalèssia o mandarines.

El vodka el podem acompanyar amb llimonada o amb els famosos 'Mixers' de la casa 'Fever Tree'; Lemonade, LemonTonic, Ginger Beer, begudes amb carbònic per acompanyar gins, vodkes, roms i Whisky. Un per cada tipus de beguda i per a tots els gustos.

També hi ha l’opció pels més 'clàssics'; un Whisky potser? però perquè no ens atrevim a 'passar' d’un Single Malt i ens arrisquem amb un Blended? Sí, sembla que un Whisky fet amb diferents Whiskys de diferents procedències pot ser menys bo, però hi ha autèntics descobriments en el món dels Whiskys de Malta.

També tenim els Cognacs, fets a França i els únics que poden portar aquest nom o els Brandys, similars als anteriors, però d’origen espanyol i no menys bons, coneguts arreu... Ah, se m’oblidava, i els Armagnacs? Per aquella persona a la que sempre regalem Cognac i ens agradaria canviar una mica...

No hem parlat gens del cava, tan i tan consumit aquests dies de festa i celebració... podem sorprendre als nostres convidats servint una copeta de cava rosat només arribar, com a aperitiu. Buscaríem un cava no extremadament sec, tampoc dolç... suau i delicat...

Per menjar podríem triar un cava fet amb Chadonnay, o que en porti una petita quantitat. Davant els típics caves fets amb les 3 imprescindibles Xarel·lo, Macabeu i Parellada, els que porten una part de Chardonnay tenen aquelles notes més meloses i denses que tant m’agraden.

A les postres podem ser més o menys arriscats, però sempre tenir a punt algun licor dolç natural per acompanyar-les. Fugirem de licors endolçats artificialment i ens quedarem amb coses naturals, de proximitat. Podríem pensar en un vi de gel, en una garnatxa dolça de l’Empordà o del Montsant, amb una Monastrell dolça del país Valencià o amb un bon Pedro Ximénez.

I amb els torrons... un moscatell ben dens i potent...o un vi de taronja, macerat amb pells de taronja dessecades, suau i amb molt poca graduació...

Bé, ja ho veieu. Si us sembla que regalar un vi o portar-lo a casa del vostre amfitrió està una mica vist (que consti que no hi estic d’acord) mireu quantes opcions tenim i ben diferents.

Molt bona entrada d’any, amics, amb els millors desitjos de tot l’equip que fem Kan Bakus.

Salut i vi!

Sònia Farran i Torres (Capellades, 1971)

Filla de Capellades i resident a la Pobla de Claramunt, és sumiller professional amb la titulació Europea de sumilleria atorgada pel Centre d’Estudis Tècnics Turístics de Barcelona (CETT). Realitza cursos de tast per a aficionats i també cursos relacionats amb el món del vi i la cocteleria a professionals del sector. Rebé el Primer Premi Marqués de Riscal 2009 i el premi Nariz de Oro de Catalunya l’any 2008. Ha posat en marxa dos restaurants a Igualada i, a l’actualitat, dirigeix Kan Bakus. És gerent de l’empresa Ceina i ha escrit diverses guies pràctiques de productes tecnològics, que han estat publicades tant per editorials catalanes com espanyoles.


1 Comentaris

C

Cristina

30 de desembre 2011.15:12h

Respondre

Fenomenal Sonia, tot un plaer llegir els teus escrits

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.