TORNAR

''Les queixes sobre el sevei de pediatria de Vilanova són fruit d'un problema de comunicació''

Joaquim Verdaguer, director assistencial de l'ICS a la Catalunya Central:

societat
Divendres, 24 gener 2014. 18:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'equip de professionals del CAP de Vilanova del Camí està ''sorprès'' davant de la creació fa una mica més d'una setmana d'una pàgina a Facebook a través de la qual pares i mares de Vilanova canalitzen queixes al voltant del servei de pediatria del centre. Així ho ha expressat en declaracions a Anoiadiari Joaquim Verdaguer, director assistencial de l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central.

El director assistencial ha explicat que el CAP de Vilanova no ha rebut directament cap queixa ni formal ni verbal, i que les úniques informacions sobre el tema les han obtingut a través de la premsa o mirant directament la pàgina de Facebook, on ''hem intentat localitzar pares de pacients per poder-los donar una resposta directament, però no ho hem aconseguit, ja que es tracta d'una pàgina anònima''.

Segons ha explicat Verdaguer, el centre té un protocol activat des de fa temps que consisteix a prendre nota de qualsevol queixa, ni que siguin només una queixa verbal, ''però no tenim constància que n'hi hagi hagut cap''. Segons el director assistencial, la manera més efectiva de resoldre dubtes o expressar queixes és parlant directament amb l'equip directiu del CAP ''i per això no entenem com és que no ens han fet arribar aquestes queixes directament, i ho han fet a través de les xarxes socials''.

Com ha explicat Verdaguer no hi ha cap motiu aparent que faci pensar que és el que ha pogut originar les queixes: ''el funcionament del CAP és el mateix des de que es va obrir. Al servei de pediatria hi ha dos pediatres i dues infermeres i no hi ha hagut cap baixa, ni cap substitució, i les persones que van començar continuen encara ara. I a més el nombre personal sanitari destinat a aquest servei és el que toca segons el nombre de nens que hi ha a Vilanova del Camí, 2.300. per cada 2500 fins a 3000 nens, pertoquen dos pediatres, és a dir que estem dins de la ràtio i per la banda baixa''.

Verdaguer ha explicat que el CAP de Vilanova és un dels centres d'atenció primària de Catalunya amb un menor índex de queixes per any: ''Aquest any no n'hi ha hagut cap encara i el 2013 només n'hi van haver tres''.

Segons el director assistencial ha afirmat que està segur que tot plegat es tracta d'un ''problema de comunicació'' i que potser el desencadenat ha estat una pràctica que es porta a terme ja des del 2008, que no és nova però que potser ''perquè es creia que tothom ja n'estava assabentat, no s'ha fet incidència aquest any en tornar-la a explicar''. Segons ha explicat Verdaguer, durant el període hivernal queda aturada la possibilitat de fer reserves de visites a través de la pàgina web: ''aquest protocol es va posar en marxa el 2008 davant de l'amenaça de la pandèmia de la Grip A. Tot es va protocolaritzar per evitar saturacions en el servei. Així és va decidir aturar la possibilitat de demanar cita per internet entre Nadal i la segona setmana de febrer perquè és quan hi ha més incidència de grips i constipats. El motiu és que per internet no es demana el motiu de la visita, i volíem evitar que les consultes de pacients sans passessin per davant de les consultes més urgents. Durant aquests mesos les hores es poden demanar pels sistemes convencionals, i no hi ha cap problema''. Com ha explicat el director assistencial, potser els pares no estaven assabentats d'aquest protocol, i és per això que es van originar les primeres queixes.

Verdaguer explica que les hores de visita sempre s'atenen al moment o en un termini de 24 o 48 hores depenent del grau de l'urgència. A més, segons Verdaguer, les esperes per les urgències no sobrepassen mai els 30 minuts, i si és així és perquè els pacients han enganxar un canvi de torn entre el matí i la tarda. ''És a dir, a un pacient que se l'havia de visitar a última hora del matí, se'l programa per primera hora de la tarda, però se li diu que vagi a casa i torni''.

Com ha explicat Joaquim Verdaguer el CAP de Vilanova i en concret el servei de pediatria està format per un equip excel·lent de professionals, que a més són els mateixos des del principi i crec que aquest servei està donant una resposta sensible tenint en compte la població que atén. Els professionals prioritzen els casos més urgents però sempre són conscients de l'angoixa dels pares, hi hagi o no urgència que la justifiqui''.

El director assistencial de l'ICS a la Catalunya Central ha explicat que des del CAP han publicat un comunicat a través del seu blog on s'explica l'aturada en el servei de petició de cita per internet .


3 Comentaris

y

yasmin

vilanova del cami

27 de gener 2014.20:01h

Respondre

Aquesta politica de visites no programables des de 2008 de nadal a mitjans de febrer a mi ningu me lha explicat i no veig perquè hauria de saberla si he parit el 2012 . I si ens priven d’ aquest... Llegir més servei durant aquests dies el logic seria que si mes no per telefon em programessin, ates que l’ excusa de no saber el motiu de la visita no tindria sentit. Per què he de portar la filla malalta si mingu comprovara que li passa per donarme hora? Personalment treballo a 40 km i no trobo just que per donarme hora hagi d’ esperar a poder pkegar de la feina i anar- hi. Jo en visita durgencia m’ he esperat hora i mitja en ” no tenir febre la nena i per tant haver altres moltes visites que passaran per davant, aixi que de mitja hora res de res. I que no pateixin que a partir d’ ara no hi haura una sola incidencia de la qual no posi queixa. Pero ves per on, sembla que ha estat molt mes rapid i efectiu organitzarnos x la xarxa i queixarnos, potser es perquè hem pogut saber entre usuaris d’ aquesta problematica comú en comptes de que nomes ho sapigua la direccio de l’ ambulatori. I en vistes de com va tot plegat, la unio fa la força i els usuaris estem fent servir el nostre dret de protestar, i no tenim per quê ferho per una unica i preestablerta via. I aixi seguirem fentho

D

Doncs ja ho farem per escrit!!

Vilanova del cami

26 de gener 2014.22:18h

Respondre

Totalemt d’acord amb el comentari anterior. Personalment jo em vaig queixar verbalment d’aquest sistema i em van contestar: A l’hospital d’Igualada hi aneu, us fan esperar 3-4 hores i no dieu... Llegir més res i aqui us diem a quina hora podeu tornar. Si vols seu i d’aqui dues hores et podran atendre. Per quin motiu no poden dir per teléfon vina d’aqui dues hores??????????????
També comentar que a les tardes a vegades no hi ha pediatre i després d’estar dues hores esperant et visita un metge i aquest (agraeixo la sinceritat) et diu que millor que vagis al hospial perque no ho veu clar, ja que ell no és pediatre.

U

Usuària Vilanova del Camí

25 de gener 2014.16:39h

Respondre

En resposta al director assistencial, li voldria fer una sèrie de consideracions: El fet de que no hi hagi registrades incidències, potser respon més al fet de la falta de costum de fer-les i... Llegir més registrar-les que no a que no es produeixin, espero que a partir d’avui els usuaris en prenguin consciència del seu valor i s’animin més a utilitzar els canals burocràtics per fer sentir la seva veu, en quant al protocol que hi ha activat de pendre nota encara que sigui d’una queixa verbal, perdoni però en discrepo, perque jo mateixa he verbalitzat en múltiples ocasions la meva queixa de com es tramita l’atenció a l’usuari a les urgències.
Quan parlo d’atenció a l’usuari basicament em refereixo al primer contacte, ara ho explicaré, no a l’atenció rebuda pels metges o infermeres que en la majoria de les vegades he trobat molt correcta, però el problema que hi ha en aquest ambulatori és aquest: Una cituadà o un familiar seu es troba molt malament, al trucar a l’ambulatori per demanar hora, el primer que li diuen es que no se li pot donar hora per telèfon ha d’anar personalment allà i ja li diran quan el poden atendre, estem parlant de persones malaltes, perquè has d’anar personalment i trobar-te un cop allà que et diuen que has de tornar a les 2 hores? es realment necessari aquest pas? i no estem parlant d’èpoques d’alta demanda si no de tot l’any. Poden dir-nos que és un problema de comunicació però en tot cas aquesta comunicació ja ha s’ha trencat internament, quina diferència hi ha entre citar a una persona per telèfon a una hora determinada (com fan als altres ambulatoris de la comarca) o dir-li en persona 5 mimuts més tard fent moure innecessariament a un malalt? El tema de la programació de visites per internet val més que ho deixem per un altre moment ja que el tema ja s’estendria massa.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.