Per seguir incrementant la recollida selectiva i l’economia circular tal i com demana Europa l’Ajuntament d’Igualada inicia la campanya “Igualada REsponsable” que instaura les bases per avançar cap aquest paradigma.
En un moment en què Europa ha endurit la pressió sobre la recollida selectiva i el reciclatge, incrementant les normatives i els topalls mínims que els municipis hauran de complir en els propers anys, Igualada ha posat en marxa una campanya de conscienciació que vols ser el primer pas per incrementar la recollida selectiva a la ciutat alhora que avança cap al nou paradigma, promogut des d’Europa, que potencia no sols el reciclatge sinó també l’economia circular i el reaprofitament de matèries.
La campanya ha estat presentada pel regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Marcè i per la regidora de Civisme, Patrícia Illa. El lema d’aquesta campanya és “Igualada Responsable” amb l’objectiu de poder encabir-hi totes aquelles idees que rere el prefix “re” s’encabeixen en aquesta voluntat de fer d’igualada una ciutat encara més conscienciada amb el reciclatge i el medi ambient reciclant, reutilitzant, redissenyant, reparant...
Illa ha explicat que la voluntat de la campanya és “fer un pas enllà i que la campanya sigui un motor del canvi que proposa Europa en la conscienciació i en les actituds individuals en el consum, el reciclatge, la reutilització etc.”
Marcè ha volgut posar de manifest que “el marc europeu cada vegada exigirà unes xifres més elevades de recollida selectiva i de reciclatge, tenim els mitjans per aconseguir-ho, la tecnologia que aposta cap a una recollida amb la identificació del ciutadà i que permetrà una taxa justa que no encarirà el cost de la recollida a les persones que fan els deures dia a dia, un nou contracte d’escombraries que contemplarà aquest nou escenari”. Cal però, ha seguit el regidor, “fer aquesta campanya prèvia per conscienciar a aquelles persones que fins ara no se senten interpel·lades i que han d’entendre que no fer cap canvi al respecte no és una opció i no reciclar encareix el cost de la recollida de deixalles”.
Mercè ha recordat que ara mateix “la recollida selectiva a la ciutat ha augmentat arribant al 45%, una xifra 10 punts per sobre de la mitjana de ciutats similars a la nostra del voltant de 40.000 habitants”.
Illa ha destacat que aquesta campanya no se centrarà només en la recollida de deixalles sinó en tots els serveis que es posen a l’abast del ciutadà per tal que pugui separar les fraccions amb la implementació de la recollida tèxtil, que a Igualada ja s’està fent abans que sigui obligatori per llei; el servei de deixalleria, de recollida de la poda i de recollida de voluminosos; les agents cíviques, que realitzen campanyes informatives tant als comerços com als ciutadans; el banc articles reutilitzables, el banc de queviures i serveis com el reparatruck, didaltruck de la diputació de Barcelona que fomenten la reutilització de productes i tèxtils.
En la mateixa línia Illa ha volgut puntualitzar que a nivell europeu s’ha rebut una primera subvenció dels fons Next Generation per començar a implementar contenidors tancats a la ciutat. “Seguirem treballant”, ha dit, “per aconseguir més finançament per oferir un servei capdavanter i eficient de recollida de residus a la ciutat en consonància al model amable, verd i sostenible de ciutat que volem”.