TORNAR

Es recorden els Drets dels Infants amb un espectacle d’animació infantil a l’Espai Cívic Centre

20è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants

societat
Dilluns, 23 novembre 2009. 12:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb el doble objectiu de recordar la importància dels Drets dels Infants i de celebrar l’efemèride de l’aprovació per les Nacions Unides d’aquesta Convenció l’any 1989, l’Associació de Músics i Animadors Professionals d’Espectacles Infantils (AMAPEI) ha organitzat aquest cap de setmana una sèrie d’espectacles i shows musicals, teatrals i d’animació per tot Catalunya al llarg d’aquest cap de setmana. La iniciativa, recolzada per la Secretaria General d’Infància i Joventut, va ser acceptada per l’Ajuntament d’Igualada, unint-se d’aquesta manera la capital anoienca a la festa (galeria d'imatges).

Celebració de la Convenció dels Drets dels Infants - foto Q.Muntané

Celebració de la Convenció dels Drets dels Infants - foto Q.Muntané

El dissabte al matí un grup de més de quinze nens i nenes, amb els seus pares, mares i avis, van aplegar-se al parc de davant de l’Espai Cívic Centre per assistir a l’espectacle d’animació infantil. Al ritme del Jordi i la Marta, de la companyia igualadina d’animació Can Cantem, van cantar, ballar i riure, exercint precisament un dels seus drets més importants: la possibilitat de divertir-se.

Prop d’una hora i mitja d’espectacle que, a més de passar-ho bé, va servir també per fer ressò d’un tipus de diversió educativa, constructiva i saludable per als infants, autèntics protagonistes de la diada. Amb ells en ment l’AMAPEI ha elaborat i posat a la venda un disc musical, Si per un dia..., que tracta precisament els drets de la Convenció.

El llarg camí cap a la Convenció

El primer pas històric d’importància rellevant en la protecció dels infants es va fer l’any 1924, amb l’adopció per part de la Societat de Nacions (precursora de les Nacions Unides) de la Declaració dels Drets de l’Infant, una proclamació creada per Eglantyne Jebb i potenciada per la Unió Internacional Save the Children.

Anys més tard, el 1946, l’ONU va aprovar una versió lleugerament modificada d’aquesta declaració, però es va veure aviat reemplaçada per la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), que especificava implícitament els drets que tenien els infants. Tanmateix, la comunitat internacional va arribar a la resolució que els infants, degut a les seves debilitats característiques, mereixien tenir uns drets específicament enunciats i protegits especialment; amb aquesta idea es va redactar, el 1959, la Declaració Universal dels Drets dels Infants, que va estar vigent durant anys.

L’última capítol d’aquest història fou la Convenció sobre els Drets de l’Infant, que estableix en 54 articles que els menors d’edat tenen dret a ser protegits, desenvolupar-se i participar activament en la societat. Amb aquestes mateixes premisses la Convenció segueix vigent avui en dia, sent el tractat internacional firmat per més estats (amb les úniques excepcions dels Estats Units i Somàlia).

Firmada el 20 de novembre del 1989, la setmana passada va fer 20 anys, sent aquesta l’última fita del llarg camí que es va iniciar ja fa més de 80 anys.

Quim Muntané


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.