TORNAR

La rehabilitació del Barri Sant Maure a Conca TV

Santa Margarida de Montbui

societat
Dilluns, 27 octubre 2008. 13:58. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El projecte de rehabilitació del barri de Sant Maure serà l’eix temàtic del programa de Conca Televisió “Concascopi”, que s’emetrà demà al vespre. Per aquest motiu els equips de gravació i realització d’aquest espai es van desplaçar fins a Montbui on van poder recórrer de la mà de l’alcalde montbuienc Teo Romero els diferents espais que es veuran beneficiats per la important inversió que contempla aquest projecte.

Solar pel centre de dia

El barri

Montbui va ser el primer municipi anoienc beneficiat per la llei de Barris. El projecte montbuienc de reforma integral del Barri Sant Maure va ser un dels projectes seleccionats per la tercera convocatòria d’aquests ajuts. En total, l’administració de la Generalitat aportarà 5’3 milions d’euros del total de 10’7 milions que contempla aquest pla integral d’actuació.

Com va recordar l’alcalde durant la gravació del programa “el Projecte d’Intervenció Integral pretén, per una banda, aconseguir una remodelació i una millora urbanística adaptada a les necessitats dels veïns i, per altra banda, dur a terme actuacions i projectes que permetin un desenvolupament econòmic, social, sostenible i de qualitat”.

També es poden anomenar com a objectius prioritaris: la millora de la imatge urbana del barri, incrementant la qualitat dels espais públics; promoure els punts de trobada i els espais d’esbarjo per als veïns; eliminar les àrees d’urbanització marginal, rehabilitant els elements comuns dels habitatges; incrementar el nombre d’equipaments culturals del municipi; promoure la cohesió i integració social, impulsant programes i serveis de caràcter social; dinamitzar i modernitzar les empreses comercials tradicionals; aconseguir un entorn comercial de qualitat, atractiu, funcional i accessible; fomentar l’associacionisme i la relació entre veïns; millorar la convivència ciutadana i el coneixement de la societat d’acollida.

Alguns projectes en detall

1. Passeig sobre el Torrent Torres

Aquesta és una de les actuacions més ambicioses per al futur del municipi. La urbanització i enjardinament del Torrent Torres suposa la conversió d’un espai residual en una zona verda i d’esbarjo. Per la seva ubicació, al centre del nucli urbà, es convertirà en l’eix que connectarà la zona comercial amb la zona cultural.

L’actuació es divideix en tres fases, una de les quals, l’anomenada Fase 0, ja ha estat finalitzada. Correspon a l’arranjament de la Plaça Joan Maragall, amb la creació d’una zona de vianants al carrer Constitució. La Llei de Barris ha servit justament per finançar aquesta zona de vianants.

La segona fase, Fase 1, ja està adjudicada. Correspon a l’enjardinament del primer tram, que va des del carrer Escoles fins el carrer Sta. Anna, i que inclou la nova ubicació del mercat municipal. Les obres s’han adjudicat a l’empresa “Jardineria Moix”, per un import de 1.091.355’89 €. La realització de l’actuació començarà en breu i es preveu poder inaugurar aquest nou espai a finals de novembre del 2009. I per a un futur quedarà la darrera fase, la Fase 2, la qual està pendent de diferents alternatives, entre les quals hi ha la possibilitat d’encabir-hi un pàrquing, que estaria ubicat molt aprop d’aquesta àrea important de serveis.

2) Nou auditori i Centre Cultural

La construcció de l’auditori també s’ha modificat respecte al projecte original, en aquest cas per la inclusió de la biblioteca. Davant les dificultats d’ampliar la biblioteca actual respectant les condicions que hauria de tenir la nova instal•lació, finalment es va decidir modificar el projecte del centre cultural per tal que el conjunt cultural fos també la seu de la biblioteca. Un cop presa aquesta decisió, es van poder encarregar els plànols del projecte definitiu, tasca que ha dut a terme, un cop més, la Diputació de Barcelona, i que ja ha estat adjudicada. L’empresa adjudicatària de la redacció del Projecte és “Pere Puig Rodríguez Arquitectura, SL”que s’ha compromès a tenir la feina feta com a molt tard per al març del 2009.

Si tot segueix el calendari previst, les obres podrien començar a partir de l’abril de 2009 i acabar en un termini de dos anys. La inversió prevista per aquesta actuació implica una despesa d’aproximadament uns 7 milions d’euros, una tercera part dels quals anirà a càrrec del Fons de Barris.

3) Centre de Dia i Casal de la Gent Gran

L’ajuntament de Montbui i el Departament d’Acció Social i Ciutadania col.laboraran formalitzaran un conveni (ja està signat per part de l’ajuntament) a través del qual es garantirà la construcció d’un Centre de Dia per a la Gent Gran del municipi. L’actuació preveu la construcció d’un equipament amb capacitat per a 24 persones amb diferents graus de dependència, i que també inclourà el futur Casal de la Gent Gran. Cal recordar que l’Associació de la Gent Gran va estar molts anys ubicada en un baixos del Carrer Sant Miquel. Actualment les seves activitats les realitzen en el Centre Cívic La Vinícola. És previst que abans d’un any el col.lectiu de la gent gran montbuienca pugui tornar a tenir el seu propi espai.

Després de decidir la ubicació definitiva, en un espai de 760,95 m2 a la zona del Parc de la Solidaritat, l’Ajuntament va aprovar la firma d’un conveni amb el Departament d’Acció social i Ciutadania per fer realitat aquest projecte. Aquest conveni implica que el Departament es farà càrrec de la dotació de tots els elements necessaris, tant humans com materials, per a posar el Centre en funcionament, mentre que la construcció dependrà de la gestió de l’Ajuntament.

El departament de Serveis Tècnics de l’Ajuntament farà una memòria valorada del projecte i la previsió és que les obres puguin començar a principis de l’any 2009 i que el Centre es pugui inaugurar a finals del mateix any. Cal destacar que aquesta intervenció està inclosa en el Projecte d’Intervenció Integral del Barri de Sant Maure (Llei de Barris).

4) Medi Ambient

Les actuacions en matèria de medi ambient inclouen la instal•lació soterrada de contenidors per a la recollida selectiva d’escombraries, la instal•lació de plaques solars als locals de titularitat municipal i la recollida d’aigües pluvials

5) Rehabilitació dels elements comuns dels habitatges

Es tracta d’un dels projectes amb més impacte directe entre els ciutadans, atès que afecta directament les comunitats de propietaris. Ja hi ha diferents blocs que s’han acollit a aquest programa d’ajuts, entre els quals hi ha els de la Carretera de Valls, 18 (obra feta i inaugurada) o també la comunitat de propietaris del carrer Sant Jordi, 21. A més, en breu sortirà la convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d’habitatges, que ha intentat vetllar per aconseguir per als ciutadans el màxim percentatge possible de subvenció, lligant els ajuts municipals als que concedeix la Generalitat.

6) Pla de participació ciutadana

Emmarcat en el Projecte d’Intervenció Integral del Barri de Sant Maure, l’empresa EDAS va lliurar el passat 30 de setembre a l’Ajuntament de Montbui el document marc que ha de permetre la implementació del Pla de Participació Ciutadana. Durant els darrers mesos s’havia estat confeccionant aquest document a través de la informació obtinguda en diferens activitats. Així, es van organitzar una sèrie de tallers, amb els representants polítics, amb els tècnics municipals i també amb les entitats del poble. L’objectiu d’aquests tallers va ser conèixer l’opinió dels assistents en torn a la participació ciutadana per tal de presentar una diagnosi de quina és la potencialitat participativa de Montbui.

Entre els diversos eixos estratègics proposats pel Pla de Participació Ciutadana es poden destacar l’elaboració d’un Reglament que defineixi les normes elementals de la participació i la regulació dels òrgans de participació. També es valora la possibilitat d’elaborar una Agenda de Participació Ciutadana i es donen directrius per establir l’organització bàsica de la participació dels agents socials en el marc de l’actuació municipal. El document també aporta elements de millora per al sistema comunicatiu municipal, tant intern com extern, aposta per donar suport a les entitats del municipi (associacionisme) i també per fomentar la participació a nivell individual.

7) Pla d’acollida

Aprofitant el programa de Llei de Barris es treballa per formalitzar un “full de ruta” que faciliti el procés d’integració i acollida de la població nouvinguda i que garanteixi el fet immigratori en un factor d’enriquiment per a Montbui. La realització d’aquest pla va a càrrec de l’empresa EDAS.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.