TORNAR

La renda mitjana del nord d'Igualada és gairebé el doble que la de sectors del Barri de Montserrat

La mitjana d’Igualada del 2016, segons l’estadística experimental de l’INE, era de 12.161 euros

societat
Dimecres, 18 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les dades de renda per seccions censals que publicava aquesta setmana el Instituto Nacional de Estadística espanyol indiquen importants diferències entre els igualadins i igualadines en funció de la zona que viuen. Les dades corresponen a 2015 i 2016 i apunten una lleu millora interanual després de la recessió.

Una estadística publicada per primer cop de manera "experimental" per l'INE espanyol assenyala quina és la renda de cada districte censal de les diferents ciutats de l'Estat espanyol. En el cas d'Igualada, aquestes dades de l'ADRH (el Atlas de Distribución de Renta de los Hogares) indiquen una esquerda important de la renda en dues direccions, nord-sud i oest-est. La secció censal amb menys renda mitjana per habitant és la 5.6, que correspon a un sector del Barri de Montserrat. Un veí d'aquesta zona té una renda mitjana de 7.766 euros, gairebé la meitat que un dels diferents sectors del Poble Sec. Els districtes d'aquesta part de la ciutat al sud de l'Avinguda Catalunya tenen rendes mitjanes superiors als 13.000 euros. El sector dessota el Parc Central, al carrer Capellades, el promig és de 13.862 euros per persona.

La secció censal amb el promig de renda més alta és la 3.2, la situada més a l'oest de la ciutat. Es tracta, però, d'un sector molt heterogeni que agrupa barris com el Pla de la Massa, la Roixel·la i Sant Jaume Sesoliveres, per una banda, situats en un extrem, i la zona de l'Escorxador i Àngel Guimerà. Segons l'INE, la renda mitjana per persona és de 13.916 euros en aquesta secció.

Les seccions censals al sud de la ciutat són, després del Barri de Montserrat, les que tenen un promig de renda més baixa i no superen la mitjana de la ciutat, de 12.161 euros. El promig de la renda de les persones que viuen al Barri de Fàtima, de 9.546 euros, és el quart més baix de la ciutat, però queda per sobre de sectors com Sant Agustí i el Rec o les seccions censals del Barri de Montserrat.

La renda creix a la majoria de seccions respecte l'estadística de 2015

L'esmentat ADRH indica les xifres de 2016 pel que fa a renda a seccions censals i com a única referència anterior hi ha les de 2015. Es tracta d'anys en els que hi va haver una progressiva millora de la situació econòmica després de la llarga recessió de 2008. El promig de renda mitjana d'Igualada va passar de 11.840 euros a 12.161. Dels 26 districtes censals, 21 van augmentar la seva renda mitjana per persona. Els cinc on disminueix la renda es tracta de barris de la capital anoienca on aquesta era molt alta. 

En aquesta estadística experimental, però, els creixements més notables són en zones "riques" d'Igualada. A la secció censal 2.1, al voltant de la Biblioteca Central, la renda mitjana per càpita puja d'un any a l'altre uns 900 euros; a la secció que engloba el Pla de la Massa, es passa de més de 13.200 euros als 13.916. L'estadística d'un any a l'altre indica un salt de 1.300 euros en una de les seccions censals de la part superior de l'Avinguda Barcelona (la 4.3). a zona amb menys renda mitjana segons l'ADRH, la 5.6, va créixer en uns 50 euros en aquest període.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.