//Plugins sense CDN ?>
Una idea de fa quasi 50 anys, de Teresa Mimó i Mossèn Còdol, va cristal·litzar el 1987 amb la inauguració de la Residència Pare Vilaseca. Aquest dimecres va tenir lloc la celebració dels 30 anys. La inversió total va ser d'uns 160 milions de pessetes (d'aleshores, una xifra enorme). Des d'aquell moment s'han anat ampliant funcions hi han tingut lloc diferents remodelacions.
Els avis i àvies i la direcció de la Residència Pare Vilaseca estan d'enhorabona pels 30 anys des de l'obertura del centre. Dimecres se'n va fer la celebració amb una reeixida jornada de portes obertes i actuacions musicals, emmarcada dins els actes de la setmana de la Primavera Gran d'Igualada. L'acte va comptar amb la presencia d'autoritats de la ciutat d'Igualada i la comarca, professionals i residents del centre, i nombroses persones que, al llarg d'aquestes tres dècades han participat en la posada en marxa i consolidació d'aquest centre. Un centre que engegarà la quarta dècada amb importants reformes i ampliacions.
La celebració es va iniciar a les 11 del matí amb la inauguració per part de l'alcalde d'Igualada i President del Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI), Marc Castells, de l'exposició de fotografies dels 30 anys d'història d'aquest centre inaugurat l'any 1987 com a Fundació Municipal i adscrit des de l'any 2004 al CSSI. L'exposició d'imatges s'ha ordenat cronològicament i està repartida pels passadissos del centre, començant a la planta groga i continuant per la lila, verda, rosa, blava, centre de dia i sala d'actes. Romandrà exposada fins el dia 17 de juny.
Castells afirmava en el parlament que la ciutat d'Igualada pot sentir-se orgullosa d'un centre com la Residència Pare Vilaseca, que "és un referent en la prestació de serveis assistencials de màxima qualitat dirigits a millorar el benestar de les persones grans amb diferents nivells de dependència, i que compta amb professionals de gran vàlua, als quals cal agrair la seva plena dedicació a tenir cura de les persones ateses".
El batlle va anunciar els projectes de millora del centre, que es duran a terme aquest any 2017 amb la construcció d'una nova sala d'actes polivalent, i en el 2018 amb la remodelació de la planta lila i la creació d'unitats de psicogeriatria i unitats de convivència, i que en els dos casos comptaran amb un important ajut econòmic de l'Obra Social "la Caixa". Va plantejar que es faran millores en els espais i despatxos que utilitzaran els professionals del centre, i en la instal·lació d'un nou generador elèctric.
Els presents van gaudir en la jornada d'actuacions musicals simultànies en quatre punts diferents dels jardins del centre, per part d'Igualada Latin Jazz Band, Doxy, Red Pèrill i Javier Gavara. Igualada Latin Jazz Band és un grup de jazz format per Ferran Fuster (Saxo tenor i alt), Alcides Rodriguez (bateria), Pol Sanchez (guitarra), i Jordi Porcar (baix). Doxy és un grup de jazz d'acompanyament format per Publio Delgado, Guim Garcia i Guillermo Prats, amb saxo, guitarra i contrabaix. Red Pèrill ha comptat amb Marc Mateu al teclat i veu. Javier Gavara, guitarrista i professor del Conservatori de Música d'Igualada, ha actuat amb guitarra amplificada.
Al migdia, va tenir lloc un concert de la Coral de Santa Maria, i a continuació hi va haver parlaments per part de Maria Angels Riba, Directora Tècnica del CSSI, Jordi Ferrer, Gerent del CSSI i Carme Riera, Quarta tinent d'alcalde i regidora d'Acció Social i Igualtat de l'Ajuntament d'Igualada. En concret, Ferrer va agrair la tasca "dels treballadors i voluntaris del centre, i per Dental Igualada, el Grup Carles, i l'Àrea Social del FC Barcelona", que col·laboraven l'esdeveniment. Riera, per la seva part, afirmava que "la Residència Pare Vilaseca és una peça clau en la prestació de serveis per a les persones grans d'Igualada i el seu entorn", i va manifestar la voluntat de l'Ajuntament d'Igualada de continuar donant la màxima prioritat a l'atenció a persones amb dependència.
Després, hi va haver obsequis per a una resident, Rosa Rosich, que amb la seva família l'any 1986 va fer una donació per construir la residència, a les persones amb més edat que actualment resideixen al centre: Antònia Ferrando, de 103 anys, i Evaristo Caballero, de 99 anys, a la persones ateses amb més antiguitat al centre, la Rosa Caballé i Albert Moix i Font, a la treballadora amb més antiguitat, Manuela Roblas, i a dos treballadors del CSSI que han guanyat el sorteig d'un obsequi, Antònia Rodríguez i Valentí Claramunt. Un dels moments emotius va ser l'entrega de l'obsequi sorpresa a l'Albert Moix, consistent en unes entrades per ell i un acompanyant per assistir el proper diumenge al darrer partit de lliga que disputarà el Barça amb l'Eibar, en una zona del Camp Nou habilitada per cadires de rodes. Per finalitzar, tots els assistents van gaudir d'un aperitiu preparat per l'equip de cuina de la residència i amenitzat amb música jazz d'acompanyament.
Reforma a les portes
Aquest 2017 hi ha prevista una nova sala d'activitats i durant el 2018 es remodelarà i ampliarà la residència per crear noves unitats de convivència i de psicogeriatria. La nova sala d'activitats polivalent, de 240 metres quadrats, permetrà disposar de molt més espai que la sala d'actes actual, de 100, que és massa petita per acollir les actuals activitats que inclouen concerts, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques, tallers, etc. Les noves unitats de convivència i de psicogeriatria permetran reformar la part més antiga de la residència i facilitaran aplicar el model d'atenció centrada en la persona, així com disposar de nous espais pels professionals que treballen al centre.