TORNAR

Se'ns adormen a classe!

societat
Divendres, 25 febrer 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que alguns alumnes s'adormen a classe. I no són pocs. Tampoc és del tot estrany: la meitat dels estudiants arriba a l'escola havent dormit menys de vuit hores. En alguns països s'ha endarrerit mitja hora l'inici de les classes i s'ha aconseguit una reducció del fracàs escolar i també una disminució de la violència escolar. Caldria seguir el camí?

No dormir prou, òbviament, incideix en el rendiment acadèmic dels alumnes. És un factor que d'una banda pot contribuir a augmentar el fracàs escolar, però a més també pot condicionar la conducta dels escolars a l'aula, amb un risc d'agressivitat més elevat. Sovint aquest dormir-poc s'alia amb altres problemàtiques com una escassa pràctica esportiva, i tot plegat s'acaba traduint en diversos mals d'esquena. S'hi suma també el fet que una tercera part dels escolars sol seure malament durant l'horari escolar, de la mateixa manera que el mobiliari d'alguns col•legis ha quedat desfassat per a les talles actuals dels alumnes (en molts centres es conserven els seients de fa una pila d'anys). Per lluitar contra aquests dolors d'esquena convindria dormir les hores necessàries, a banda de menjar bé i practicar esport. Això hauria de comportar, també, un millor rendiment escolar. Segur que escoltar el professorat durant les classes facilita molt millor la comprensió de les assignatures que si s'està dormint part del temps. Sí o sí?

Tot i que alguna matèria explicada per algun determinat professor o professora pugui resultar realment somnífera, el problema no és aquest. Si s'adormen és perquè a casa no han fet els deures de son. Les criatures han de dormir les hores necessàries i han de fer-ho també en un lloc i un ambient adequat. S'associa directament bona part del dèficit del descans amb aquells aparells que omplen habitacions: ordinadors, televisors o videoconsoles. Gairebé la meitat dels adolescents en tenen.

Si moure alguna fitxa pogués comportar una reducció del fracàs escolar i també una disminució de la violència escolar, valdria la pena estudiar l'opció, no? Es poden canviar les cadires de les classes... es pot incrementar la pràctica esportiva dins la graella d'activitats... o potser sí que es podria endarrerir una mica l'hora d'inici de les classes, seguint les experiències que s'han dut a terme a països com els Estats Units, Israel o Alemanya. Però desenganyem-nos: sense una implicació ferma de mares i pares la realitat sembla de difícil solució. ¿Qui s'ha d'ocupar de procurar que els escolars dormin les hores necessàries i mengin equilibradament? ¿Qui els ha de fer veure que un abús del temps dedicat a l'oci en detriment del seu repòs no els fa cap favor? ¿Qui els ha d'ensenyar que si han passat mala nit o tenen altres cabòries no ho han de fer pagar als companys de classe? Perquè... si endarreríssim l'hora d'entrada a l'escola, no creieu que automàticament els i les estudiants optarien per apurar més la nit abans i acabarien dormint el mateix temps?

Ops... comença la classe? Aleshores... bona nit!

Oriol Solà i Prat


10 Comentaris

M

Monica

Granollers

3 de març 2011.20:56h

Respondre

Com ha docent el que més m’ha sorprés de l’article és que alguns llocs s’hagin adaptat a començar les classes més tard (i no és que a mi m’importés, sóc més aviat nocturna), però em... Llegir més sembla que des de l’escola ja es fan moltes coses que correspondrien a l’educació dels pares i de la societat (no sempre hem de donar la culpa als pares, perquè l’entron social és molt important). Com a tutora he fet explicacions de sexualitat, d’higiene personal, d’alimentació, de convivència interracial, de drogues i fins i tot he hagut de donar explicacions de com es posa un tampó!!!! Així doncs potser que siguem una mica més coherents i no posem les sèries de màxima audiència a les 22h i després demanem als pares que enviin a dormir als seus fills a les 21h. Necessitem ser conseqüents i com diu l’enric potser si que en fem un gra massa. Som mediterranis ens agradi o no, a l’estiu amb la calor que fa no podem fer classes per això fem dos mesos ”de vacances” i durant l’hivern no necessitem la setmana blanca per res! I si d’adormen a classe i ha moltes maneres entretingudes i gracioses de despertar-los. Jo n’he posat en pràctica i mai s’ha queixat ningú, i no se m’han tornat a adormir (però es un secret professional que no desvatllaré).

X

Xavi

montbui

1 de març 2011.01:52h

Respondre

Estic de acord, en que les hores de començar son el problema, pero tambe diguem que a vegades els pares, no actuem desde casa, que vull dir, estar clar que son nens, pero tambe hi ha la diversa... Llegir més majoria que es va a dormir tard, degut a distraccions de caire tecnologic( consola, ordinador) y televisio, No es el meu cas, per que ara puc disfrutar dels meus fills y educar junt la meva dona, pel meu horari laboral, pero en cas contrari, com el de molts, volem arribar a casa a les 10 de la nit y veure als fills, y poder averiguar el que ha fet durant, el dia, deures etc etc., resumint aquestes 2 hores pel mati son necessaries, la escola educa y els pares tambe.

D

David Prat

Igualada

1 de març 2011.00:33h

Respondre

He de donar la raó a l’Oriol Solà i al Pau quan parlen de classes i professors somnífers. N’hi ha que et posen molt difícil mantenir els ulls (i la ment) oberts, les coses com siguin. Però... Llegir més això no és excusa per justificar que qualcun alumne s’adormi a classe! Qui s’adorm a l’aula és perquè practica un passotisme flagrant o perquè, com ja s’ha dit, no dorm prou hores. L’avorriment (per falta de motivació) és una altra cosa.
Retardar l’inici de les classes considero que és necessari (com a mínim fins a les 9 o a les 10!). Llevar-se a les 9 o a les 7 -havent dormit les mateixes hores- es nota molt la diferència, moltíssim!!
Però el veritable problema no és que els alumnes s’adormin a classe, el veritable problema és que hi vagin...

P

PATRÍCIA

27 de febrer 2011.19:06h

Respondre

QUE NO DORMIN BÉ A CASA HI DEU INFLUIR MOLT, PERÒ QUE EL PROFESSOR ACONSEGUEIXI FER UNA CLASSE BEN AMENA O MOLT PESADA POT INFLUIR-HI TAMBÉ MOLT. I JO EN RECORDO MOLTES EN QUE EL QUE ERA ESTRANY... Llegir més ÉS QUE NO S’ADORMÍS TOTA LA CLASSE.

a

arko

igualada

26 de febrer 2011.23:01h

Respondre

Hola, jo com a estudiant tinc a dir que com molt bé ha dit en Pau,el professor hi conta molt,si tots els professors aconseguissin motivar-nos, fer que ens agradi anar a escola,a totes les... Llegir més asignatures, la cosa cambiaria molt,el problema d’avui en dia és que la nostra societat necessita un cambi total,cada cop hia més fracàs escolar, que aixó en un futur pot significar que Espanya entri en una crisi no només econòmica,sino social i també cultural,el cambi s’ha de fer ja o serà massa tard.

e

enric

igualada

25 de febrer 2011.19:40h

Respondre

Sóc un avi i per tant segurament desfassat en aquesta mena de forums. Però jo havia anat a l’escola a Can Colpai, començavem a dos quarts de nou fins a la una, i de 3 a 7, i no passava rés.... Llegir més Voleu dir que no en feu un grá massa?. I els resultats no van ser tan dolents.Tots els extrems son dolents.

P

Pau Aymerich

Igualada

25 de febrer 2011.15:33h

Respondre

Probablement el fet de dormir poc ens afecta molt als estudiants, tot i que a vegades vas més adormit quan dorms més que menys, és potser un problema d’hores i de falta de temps entre el moment... Llegir més en que et lleves i que comences les classes, potser hauria de passar més temps. A part voldria comentar una altra cosa, doncs us asseguro que quan hi ha un bon professor, i no em refereixo únicament que amb ell aprenguis, sinó que cridi la teva atenció, això no passa, i n’hi ha molt pocs d’aquests!

D

Darius Solé

25 de febrer 2011.15:00h

Respondre

És real el fet que qui educa són els pares i mares i qui ensenya són els professors i les professores. Però uns pares que també treballen aquestes 10 hores o més, que tot sovint han d’agafar... Llegir més el cotxe per anar a treballar a fora convertint la seva jornada en una de 14 o 16 hores, que ells no dormen ni 8 hores al dia, el canvi no s’hauria d’esdevenir només a les escoles, crec, hauria de ser bastant més general.

M

Montserrat Díez Vilarrubias

Igualada

25 de febrer 2011.09:45h

Respondre

Molt interessant l’observació. Certament, sembla que, d’una banda, el Sistema no tingui en compte que els adolescents necessiten dormir més hores que els adults. Les classes podrien començar... Llegir més perfectament una o dues hores més tard i els joves aprendrien el mateix o fins i tot més. També volia comentar que hi ha alumnes (sobre tot a primària) que entre permanències, menjadors i classes comencen a les 8h del matí i acaben a les 18h. O sigui, que fan jornades de 10 h. Si a tot això hi sumem altres factors d’influència pròxima que dificulten el desenvolupament natural dels joves, pot arribar a ser, fins i tot normal, trobar-se amb percentatges prou elevats d’adolescents amb transtorns de conducta importants, per anomenar un dels problemes detectables a les aules de secundària.

R

Roc

Igualada

25 de febrer 2011.09:40h

Respondre

De vegades és normal això d’adormir-se a classe. Sobre tot amb alguns docents que porten 25 o 30 anys de docència i apoltronament...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.