TORNAR

Les seqüeles d'un Nadal de fartaneres i descontrol

societat
Dimarts, 18 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que el Nadal engreixa ben bé un parell de quilos. Que poden ser el doble, segons els casos. El que es guanya en dues o tres setmanes pot costar dos o tres mesos eliminar-ho. És el record que ens queda més a llarg termini d'unes manifestacions que ja se'ns presenten hores després de la festa: ressaques, digestions pesades, acidesa i empatxos.

Per molt que t'hi escarrassis, fins a finals del mes vinent o a principis de març no acabaràs de fer net. Com a mínim així ho apunten alguns dels doctors que treballen en l'àmbit de l'endocrinologia i de la nutrició, segons els quals necessitem ben bé dos o tres mesos per reduir aquest pes extra que afegim al nostre cos coincidint amb el canvi d'any. I si hem tingut algun capítol de dolor d'estómac, amb una molesta sensació de pesadesa, cremor i fins i tot acidesa o vòmits és probable que, sense saber-ho, estiguéssim passant per un empatx. No deixa de ser un dels clàssics d'aquests dies.

Menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments seria una primera recomanació per evitar replegar quilos, i a aquesta encara s'hi afegiria la d'evitar abusar de les carns i els greixos (substituint-los, per exemple, per verdures o aliments rics en fibres). No abusar de l'alcohol ni el tabac seria ja esplèndid. Amb tot, és fàcil endevinar que la millor manera d'evitar donar més relleu a la panxa és no menjar ni beure massa; evitar qualsevol excés. No hi juga gens a favor, però, el fet que aquests darrers anys la celebració del període nadalenc s'ha anat allargant fins ben bé un mes, i també els productes típics d'aquestes dates estan disponibles durant un bon nombre de setmanes. I en aquesta loteria amb premi segur, el repartiment de quilos toca a grans i petits; ningú se'n salva.

Tampoc és que els principals plats nadalencs (marisc, peix, gall dindi, etc.) tinguin per si mateixos un elevat valor calòric, però tots els dolços o fins i tot les begudes i aperitius que els acompanyen s'encarreguen de destarotar la línia que hom podia haver seguit fins aleshores. La ingesta desproporcionada de sal, alcohol, sucres i greixos pot comportar descompensacions, sobretot a persones amb malalties cardiovasculars, fins al punt de transformar el dia de Nadal en el que registra més morts per aturada cardíaca de tot l'any (seguit pel 26 de desembre i el primer de gener, segons un estudi que han elaborat investigadors de la Universitat nord-americana de Duke).

L'increment de casos se situa ben bé en el 8% respecte el mes de novembre, i això que aquest ja és el segon que acumula més risc. Als excessos amb la teca i el mam, a l'hora de buscar-ne les causes responsables, s'hi suma l'estrès i la tibantor familiar que hi pot haver en uns dies en què tothom es reclou més a casa; així ho ratifiquen, també, des de la Societat Espanyola de Cardiologia i des de la Fundació Espanyola del Cor, que també lamenten el mal costum d'abaixar la guàrdia a l'hora de prendre medicaments quan toca o bé el de posposar la visita al metge fins després de festes. Esperem que a dia d'avui ja estigui tot sota control. I que els quilos que hem incorporat aquests últims dies no vulguin acompanyar-nos molt temps més.

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.