TORNAR

El Sindicat de Llogateres es presenta denunciant que només es satisfan el 20% de peticions de lloguer social

L’entitat vol convocar en breu una assemblea amb llogaters d’Igualada per abordar les diferents problemàtiques

societat
Dilluns, 1 abril 2019. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Ha nascut a Igualada el Sindicat de Llogateres. L'entitat celebrava una primera trobada aquest divendres a l'Espai Cívic Centre on va donar a conèixer els seus objectius fundacionals.

Amb la participació i col·laboració de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de l'Anoia (PAH Anoia) i el Sindicat de Llogateres de Barcelona, divendres es presentava el Sindicat de Llogateres d'Igualada. L'espai es va omplir de gom a gom per escoltar en primera persona en què consisteix la iniciativa del Sindicat igualadí, que es va definir com una "plataforma autònoma de veïnes d'Igualada que pretén ser una eina ciutadana en pro de la defensa del dret a l'habitatge i un lloguer assequible, estable, segur i digne". Manifesten que hi ha una "inflació desmesurada" i que no s'han concedit ni un 20% de les peticions de lloguer social a la comarca.

Els organitzadors apunten que la seva funció serà "donar servei als llogaters i llogateres, oferint assessorament legal i contra els diferents abusos que patim, fent una funció de recerca, denúncia i seguiment de la problemàtica amb el lloguer al municipi i promovent noves formes d'habitatge, com la masoveria urbana i l'habitatge cooperatiu". Van parlar d'un "Pla d'Acció Immediata". A l'agenda hi ha una Assemblea oberta de llogateres d'Igualada, que pretén "aplegar a totes les persones, entitats, associacions i plataformes motivades per una lluita conjunta contra la crisi del lloguer a la ciutat".

A l'Espai Cívic Centre, el Sindicat va denunciar la pujada exponencial que està patint el preu del lloguer a Igualada i Comarca, que del 2014 al 2018 s'ha incrementat un 36,92%, un 20,56% només en els dos últims anys. És a dir, "un pis que valia a Igualada 327 euros fa quatre anys, ara en val 447". Acusen d'"inacció" al govern, municipal que, "segons dades oficials, hauria pogut recuperar a cost zero 294 pisos, actualment sense ús, a Igualada, i afegir-los al quasi inexistent parc d'habitatge social".

Afegeixen dades relatives a altres poblacions: "també 163 a Piera, 139 a Vilanova del Camí, 127 a Montbui i 65 a Òdena". Alerten que "les sol·licituds per a obtenir un pis de lloguer social a la Comarca, han augmentat any rere any, com a conseqüència d'aquesta inflació desmesurada, posant de manifest la greu falta d'habitatge destinat a aquest ús. De les 671 demandes de l'any 2017, només se'n van poder satisfer 128".

La presentació va tenir lloc a l'Espai Cívic CentreEl Sindicat va plantejar les tres principals línies d'actuació que "s'han d'adoptar urgentment des del consistori en matèria de lloguer". La primera, la urgència d'un Pla Local d'Habitatge, per ara inexistent, acompanyat d'un obligat i profund estudi, anàlisi i diagnòstic de la situació de l'habitatge del municipi. La segona, la promoció d'habitatge destinat a funció social d'acord amb l'article 73.1 de la Llei 18/2007, Reguladora del dret a l'habitatge. Aquest article "estableix que Igualada hauria de tenir, per a l'any 2028, més de 2.000 habitatges destinats a funció social". Actualment, lamenta el Sindicat, existeixen només 170 pisos destinats a aquests usos.

La tercera línia "és activar els corresponents procediments per a la cessió obligatòria d'habitatges recolzada en l'article 7 de la Llei 24/2015, en mans bancs i fons d'inversió i que hagin estat buits durant més de dos anys sense causa justificada". Aquesta "és una forma perfectament legal, ètica i necessària per augmentar el parc d'habitatge destinat a funció social i, alhora, fer front a aquests grans tenidors que, segueixen tenint pisos buits i simultàniament desnonant famílies". 

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va denunciar, en aquest mateix acte, que en el període 2013-2017 es van practicar a la comarca 828 desnonaments, dels quals 534 van ser per impagament del lloguer. 147 d'aquests desnonaments es van dur a terme durant l'any 2017, el que posa de manifest que és una problemàtica que, tot i que mediàticament ha quedat enterrada, segueix essent d'actualitat. La Plataforma va denunciar que, tot i les bones paraules i predisposició dels ajuntaments de tota la comarca en els últims anys, "cap govern local ha engegat mesures concretes encaminades a solucionar aquesta greu problemàtica". Així, les representants de la PAH van celebrar el sorgiment del Sindicat de Llogateres d'Igualada per poder reimpulsar "la lluita per un model d'habitatge assequible, estable, segur i digne per a totes les famílies".

A la part final de l'acte, Aldo Reverte, membre de la comissió d'extensió del Sindicat de Llogateres de Barcelona, va exposar la història del Sindicat des de la seva creació, la seva organització interna, el seu model sindical. També va explicar alguns casos concrets en que el sindicat de Barcelona ha estat un element clau i de gran ajuda per als llogaters. Des de la seva creació el 2017, altres seccions s'han anat creant per tot Catalunya i també la resta de l'estat, expandint aquest model de lluita, treball i mobilització ciutadana. L'acte va finalitzar amb la convocatòria d'una Assemblea oberta de llogateres d'Igualada, que s'ha de dur a terme properament amb la "participació de les persones, associacions, plataformes i d'altres entitats interessades en trobar una solució conjunta al problema d'habitatge i de lloguer a la nostra ciutat".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.