TORNAR

Una Supernova observada des de Pujalt

Es tracta d'un fenomen astronòmic poc freqüent a nivell visible amb un telescopi mig a casa nostra

societat
Dimecres, 29 gener 2014. 10:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En l’observació astronòmica de cel profund que es va portar a terme dissabte passat a l’Obsevatori de Pujalt, amb les agrupacions astronòmiques de Barcelona i de l’Anoia, es va poder observar un fenomen poc freqüent, una supernova, una estrella que al final de la seva vida ha petat.

Fotografia de la supernova presa dissabte a Pujalt. Foto: Aitor. Aster, agrupació astronòmica de Barcelona

Supernova. Foto: José Muñoz, Aster, agrupació astronòmica de Barcelona

A nivell mundial no es va tenir constància del fenomen fins el dia 21 de gener tot i que amb imatges recopilades més tard es va poder observar com el fenomen es va començar a produir el 14 de gener.

El soci de l’agrupació astronòmica de Barcelona, José Muñoz, va enregistrar una imatge de la estrella que adjuntem. En la imatge es veuen un conjunt d’estrelles que són de la nostra galàxia, situades la majoria a uns 1000 anys llum de la Terra. A la imatge es veu també el traç d’una galàxia, m82 la galàxia del Cigar. Aquesta galàxia es troba a 12 milions d’anys llum i podem observar com a dins d’ella i brilla una estrella que fa tanta llum com tota la galàxia sencera. Aquesta estrella que brilla a dins és la supernova que tot i la distància es observable aquests dies des de casa nostra.

Algunes dades curioses a comentar són que la galàxia m82 conté unes 100.000 milions d’estrelles i aquesta que ha explotat té una lluminositat similar a la resta de la galàxia. El fenomen succeeix diverses en altres galàxies el que passa és que normalment són galàxies llunyanes. En aquest cas ha passat en una galàxia propera a la nostra. Cal tenir present que hi ha galàxies a més de 10.000 milions d’anys llum i aquesta es troba a sols 12 milions d’anys llum. El fet de la proximitat ha fet que sigui un fenomen observable amb un telescopi no gaire gran. En les darreres dècades aquest fenomen observat com aquesta vegada ha passat molt poques vegades. Si el fenomen passés a una estrella de la nostra galàxia, seria una estrella que es podria arribar a veure fins i tot de dia. De fet a la Xina al Segle XI es va poder observar i enregistrar aquest fenomen dins de la nostra galàxia en una zona a on actualment hi ha la nebulosa del Cranc, la resta d’aquella supernova. El residu central després d’haver petat l’estrella és un forat negre. El fenomen a m82 serà observable durant alguns dies més.

Albert Borràs, director de l'observatori de Pujalt


1 Comentaris

A

Albert

Pujalt

29 de gener 2014.15:48h

Respondre

Si amplieu les dues fotos es pot veure una estrella brillant dins de la galàxia.... és la estrella que a explotat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.