TORNAR

Tecnorrevolució arriba a Igualada de la mà de l'Expocaixa

Una nova exposició per descobrir els avenços en tecnologies convergents

societat
Divendres, 7 octubre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Simular la manipulació d’àtoms per lluitar contra el càncer, conèixer l’estat de relaxació del cervell o ser capturat per la mirada de 64 ulls robotitzats són algunes de les propostes de la mostra que Expocaixa porta a Igualada des d'aquest divendres 7 d'octubre fins el dia 16. Tecnorrevolució és una exposició interactiva que pretén donar a conèixer les tecnologies convergents: la nanotecnologia, la biotecnologia, les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC), i les ciències cognitives (NBIC). La mostra, organitzada per l'Obra Social La Caixa amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada s'ubica a la plaça de Cal Font.

L'exposició serà a Igualada fins el 16 d'octubre

En la història de la humanitat, són innombrables les aportacions amb què la ciència i la tecnologia han contribuït al progrés i al desenvolupament social. En l’última dècada, aquests avenços s’han multiplicat exponencialment, i això, segons la Comissió Europea, és degut principalment a «la iniciativa d’investigació més important del segle xxi»: la convergència tecnològica.

Les sinergies creades entre les anomenades tecnologies convergents han augmentat de manera notable fins a arribar a fer-se impensable el desenvolupament de cadascuna per separat. Aquest fet s’ha manifestat en una autèntica revolució en els avenços tecnològics presents en la nostra vida quotidiana.

Moure una bola amb el poder de la ment, endevinar per mitjà d’un ordinador com es propaga un virus i es produeix una pandèmia, o veure com un minirobot porta un medicament a un punt concret del nostre cos, són algunes aplicacions de les tecnologies convergents que es poden veure a l’exposició.

ExpoCaixa Tecnorrevolució itinerarà per tot el territori espanyol amb la finalitat de donar a conèixer els avenços de les tecnologies convergents, l’aplicació de les quals ha aportat progressos impensables.

Les tecnologies convergents fins i tot han estat font d’inspiració de diversos guions cinematogràfics, com ara Viatge fantàstic o Cariño, he encogido a los niños (Honey, I shrunk the kids)… Però el més important és el gir que ha comportat la seva aplicació en el camp de la salut, l’alimentació, la bioinformàtica, la indústria, la computació, les telecomunicacions, en una infinitat d’àmbits més, per aconseguir més benestar social.

El control i la manipulació de la matèria a nanoescala han permès comprendre millor els sistemes biològics, descobrir el món del coneixement del cervell o simular models fora de l’abast de l’acció humana. Però aquestes noves eines no sols faciliten als científics, metges o enginyers estudiar millor el nostre món, sinó que, a més a més, contribueixen al desenvolupament general de la societat i obren enormes possibilitats, fins fa poc impensables.

Per posar un exemple, fa pocs anys que es va utilitzar per primera vegada la nanotecnologia per destruir cèl·lules canceroses; aquesta tècnica, doncs, pot ser una esperança per a les persones amb càncers difícils de tractar. Aquest és només un dels exemples del que poden arribar a comportar els avenços en aquestes tècniques, una autèntica finestra oberta al futur.

La gran interacció, clau per canviar el món que ens envolta

Les NBIC funcionen independentment i amb èxit des de fa molt temps, però és a finals dels anys noranta que es comença a aplicar la nanotecnologia tant en sistemes artificials com en sistemes vius. Aquesta disciplina es converteix en l’eix central d’un desenvolupament tecnològic conjunt en formar un equip ben complementat: nanotecnologia, biotecnologia, TIC i ciències cognitives. Què són, per a què serveixen i algunes de les seves aplicacions més rellevants i la interrelació entre elles, és el que es recull en el primer àmbit de la mostra.

Robots que imiten comportaments animals, un simulador de realitat a escala nanomètrica, ulls robotitzats que segueixen les persones, una màquina que detecta l’estat de relaxació del cervell o un instrument musical que capta moviments són alguns dels mòduls interactius que trobaran els visitants a la mostra Tecnorrevolució. Tots són exemples de les múltiples possibilitats que presenten les aplicacions de les tecnologies convergents a la vida quotidiana. En total, són sis mòduls interactius amb els quals els visitants poden comprendre i visualitzar la importància de cooperar i també de compartir i complementar l’ús d’aquestes tecnologies.

ExpoCaixa Tecnorevolució, sobre rodes

ExpoCaixa recorrerà tot l’Estat espanyol i es preveu que fins a finals de 2011 unes 28 localitats hagin acollit la mostra. Aquesta exposició interactiva, que està dividida en sis espais modulars, explica què són les tecnologies convergents i les seves aplicacions de futur, al mateix temps que fomenta l’interès pel coneixement científic i tecnològic a tots els ciutadans.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.