//Plugins sense CDN ?>
Els centres d’atenció primària (CAP) Igualada Urbà, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, de l’Institut Català de la Salut (ICS), han implantat una nova línia de treball per tractar pacients que pateixen depressió lleu o moderada, o que pateixen ansietat. Es tracta de la teràpia de grup mitjançant els anomenats ‘grups psicoeducatius’.
Amb la teràpia col·lectiva es pretén que els pacients augmentin els coneixements sobre el seu trastorn, adquireixin hàbits i conductes que afavoreixin la seva salut, i es dotin dels recursos necessaris per afrontar situacions crítiques. Les sessions, guiades per professionals de la salut (d’infermeria o de medicina), tenen una durada de 90 minuts i se’n fan un total de 12.
Els pacients
Els integrants d’aquests grups són majoritàriament dones d’entre 27 i 78 anys amb diagnòstic de depressió lleu o moderada, o ansietat. Els usuaris destaquen que els aspectes més positius de la teràpia són assolir coneixements sobre la seva malaltia i aplicar-los a la vida diària, i la possibilitat d’expressar els seus sentiments i pensaments en grup.
Per la seva banda els professionals valoren positivament la relació que s’estableix amb els pacients i el fet d’abordar la malaltia des d’una altra perspectiva.
Actualment hi ha un grup actiu al CAP Igualada Urbà i un altre al CAP Santa Margarida de Montbui. El CAP de Capellades és el proper que s’incorporarà al projecte, iniciant un grup el proper mes de maig.
L’any 2011, un total de 32 pacients van participar als diferents grups que es van fer en aquests centres.