MITI VENDRELL
Aquest diumenge, 30 de març, la Ronda del Rec d’Igualada serà l’epicentre d’una jornada que vol fer molt més que celebrar. La Festa’l Riu 3.0, organitzada per l’entitat Anoia pel Clima, amb el suport de Per la Conca, la Fundació Pinnae i una xarxa d’entitats i col·lectius locals, reivindica el riu Anoia com un espai viu, proper i estimat, que cal recuperar amb urgència.
El riu Anoia entra net i amb vida a Santa Margarida de Montbui, després de travessar Jorba, però en surt degradat a Vilanova del Camí: «Hi ha una desena de sortides d’aigües residuals entre Montbui i Vilanova que aboquen sabons de la dutxa, olis de la cuina i altres residus al riu. Molts provenen de la tassa del vàter. L’espai fluvial no s’ha cuidat i l’ecosistema se’n veu greument afectat», diu Tudela. «El podem arribar a definir com una claveguera a cel obert».
Suport per arribar a l’objectiu final
D’ençà que va néixer el projecte Festa’l Riu, la resposta de la gent ha estat molt positiva. «Ens agrada molt veure com la gent s’hi aboca. El suport social és espectacular. Proposes una activitat i la resposta és sempre positiva. La gent vol recuperar aquest espai», afirma Tudela. En canvi, la resposta institucional ha estat desigual. «Amb Igualada hem tingut moltes reunions, però només s’han instal·lat dues reixes a les deu sortides d’aigües, i ni tan sols es mantenen netes. Amb Montbui hi ha molta col·laboració, i a Vilanova estem començant».
Enguany, la Festa’l Riu fa un pas endavant gràcies a un ajut de 15.000 euros concedit per l’Agència Catalana de l’Aigua, que permetrà a l’entitat elaborar un pla d’acció i una diagnosi del tram del riu, pas previ a la signatura d’un acord de custòdia fluvial. «Aquest acord ens posaria com a entitat al mateix nivell que l’administració, i ens permetrà actuar al territori: eliminar espècies invasores, fer activitats d’educació, renaturalitzar...», diu Tudela.
Un programa divers i obert a tothom
La tercera edició del projecte vol tornar a mobilitzar la ciutadania i fer pressió perquè l’administració no doni l’esquena al riu.
El programa inclou una quarantena d’activitats gratuïtes, repartides en vuit espais i pensades per a totes les edats. La jornada començarà A les 10 h del matí i s’allargarà fins ben entrada la tarda amb tallers ambientals, artístics, jocs reciclats, espectacles, ioga, dansa, pedalada, ciència ciutadana i xerrades de divulgació conviuran amb la tradicional paella popular i l’esmorzar amb coca i xocolata.
Un futur compartit amb el territori
Anoia pel Clima mira al futur amb optimisme, i sobretot, amb ganes de fer-ho des del territori. «Volem que el riu sigui un espai viu, cuidat, amb accions sostingudes i continuades. En quatre o cinc anys ens agradaria mirar enrere i veure que hem pogut fer realitat aquest projecte. Que hem avançat amb petites millores, pas a pas, amb la gent», conclou Tudela.