TORNAR

Tornem a tocar els bolets

societat
Divendres, 1 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que anar a buscar bolets i, el més important, trobar-ne, pot ser ara més fàcil gràcies als GPS. Sí, les noves tecnologies també arriben a aquest tipus d'aficions tan tradicionals i, segons asseguren, els resultats són fructífers. Aquells qui fins ara es consideraven negats i eren incapaços de plegar un sol bolet poden fer renéixer noves esperances; és clar que aquesta aplicació no és pas matemàtica, de manera que els resultats difícilment es poden arribar mai a garantir.

Dia a dia l'activitat quotidiana es va impregnant de modernitat amb la implantació de la tecnologia a tots i cada un dels àmbits de la nostra vida. I recentment també s'ha introduït en una tasca com és la d’anar a buscar bolets. Es veu que aquells més sofisticats fins i tot hi van amb GPS, i és que la principal empresa del sector ha tret al mercat un aparell especial per als qui es proposen cercar aquest tipus de fongs. El conegut com a 'Oregon 300-Bolets' inclou una base de dades amb informació diversa sobre els bolets, així com imatges d’aquell centenar que són més comuns. L’aparell té la capacitat suficient per memoritzar les millors ubicacions per a trobar-los; sense oblidar, lògicament, aquella altra funció per la qual els hem conegut més fins a dia d’avui, és a dia, la de permetre’ns arribar fins al cotxe, primer, i fins a casa després. Ja seria trist que, un cop tinguéssim el cistell ple, ens haguéssim distret badant amb l'aparell i no fóssim capaços de tornar fins al cotxe. Les mofes que podrien fer de nosaltres estarien totes més que justificades...

Sembla que no hi ha zones que s’escapin de l’alta sensibilitat del receptor, per arbrats que siguin els indrets o per fondes i perdudes que siguin les valls. Queda clar que modernitat i tradició s’entrecreuen una vegada més; algú pensarà que aquesta vegada portat fins a un extrem, de manera que el món de les noves tecnologies acaba envaint un espai (el bosc) que, si algun encís ha tingut sempre, és justament la capacitat i la sort de mantenir-se al marge de tots aquests aparells tecnològics que farceixen la trama urbana. Era un dels pocs llocs on, gràcies a la manca de cobertura, els mòbils emmudien i no trencaven aquella harmonia de sons tan típics de les zones boscoses. Era. Però ha deixat de ser-ho. I és una llàstima que no puguem seguir dient que ho continua sent.

Com dèiem, s'obre una nova porta per a totes aquelles persones a qui se'ls feia pràcticament impossible sortir a buscar bolets i arribar a casa amb una quantitat digna al cistell. L'ús del GPS aplicat a aquesta recerca no garanteix res, però potser millora una mica les possibilitats d'èxit de qui el fa servir. ¿O seguim pensant que quan ens veuen a nosaltres, amb GPS o sense, els bolets s'amaguen?

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.