TORNAR

Tous, un poble en transició

Una iniciativa ciutadana que proposa un model de municipi basat en el creixement sostenible

societat
Dimarts, 11 octubre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Dissenyar un model de municipi a uns 25 anys vista, tenint en compte l’esgotament de recursos energètics i paràmetres mediambientals és el que proposa el moviment ‘Transition towns’ que va néixer a la localitat irlandesa de Kinsale i que ha arribat fins a l’Anoia de la mà d’un grup de veïns de Tous. Des de la primavera de l’any passat ‘Tous en transició’ tira endavant iniciatives per informar els ciutadans i comença a prepara activitats tan interessants com un sistema d’autoestop regulat.

Daniel Roda és un dels impulsors de la plataforma ‘Tous en Transició’ que actualment compta amb un grup de 16 persones implicades i que ha rebut el suport de l’Ajuntament. Fins el moment, s’han projectat films informatius i s’han ofert xerrades al voltant de l’escassetat de recursos energètics i la necessitat de trobar alternatives. Actualment es treballa per crear comissions en diferents àmbits.

Fins ara, segons explica Roda, s’ha plantejat crear, juntament amb la iniciativa igualadina, un banc del temps, conservar o recuperar horts del municipi, lluitar perquè l’Ajuntament instal·li una planta de compostatge... Però una de les iniciatives més originals amb les que està treballant la plataforma és amb la gestió d’un ‘autoestop controlat’: ‘A Tous hi ha molt mala comunicació amb igualada, ens plantegem crear unes enganxines i un punts de parada perquè aquells que necessiten transport puguin utilitzar el cotxe dels veïns que es desplacen fins a Igualada’.

A més a més, durant la Festa Major del municipi, el moviment 'Tous en Transició' prepara un estand per seguir informant els tousencs i anoiencs en general de les idees i activiatats organitzades per la plataforma.

Conveni amb l’Escola d’Enginyeria d’Igualada

David Alquézar, alcalde de Tous, explica que l’Ajuntament ha donat suport a la iniciativa i apunta que s’ha fet un conveni amb l’Escola d’Enginyeria d’Igualada perquè dues estudiants del centre fessin un treball de final de carrera basat en la revisió de la implantació del PAES (Pacte d’Alcaldes Europeus per la Sostenibilitat) al municipi de Tous: ‘És molt interessant la cooperació entre l’administració i la universitat, ambdós ens n’hem tret un bon resultat’.


2 Comentaris

M

Mercè Muns Botinas

Copons

1 de desembre 2011.12:08h

Respondre

Ho trobo molt interessant, i crec que molts municipis petits, hauriem de pendre exemple per millorar la sostenibilitat, fer xarxa, el banc del temps es una bona inicativa, i el punt d’autoestop... Llegir més seria fàcil d’implantar a altres municipis..
Crec que el 10 o 11 de desembre es fa un jornada a Tous per donar a conèixer aquestes iniciatives, ¿es així? M’agradaria tenir més informació

M

Mª Santfores Salla Solà

Igualada

11 d'octubre 2011.09:28h

Respondre

Endavant Dani! Ets un crack! Us felicito a tots per la bona feina que feu! ptns

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.