TORNAR

Troben fogars dormitori de fa 60.000 anys d’antiguitat a l’Abric Romaní

Demostren la complexitat organitzativa de les societats neandertals

societat
Divendres, 31 agost 2012. 11:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dijous s’ha tancat la 30a campanya d'excavació al jaciment neandertal de Capellades, dirigida per l'arqueòleg i director de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), Eudald Carbonell. Enguany es buscaven noves dades sobre les estratègies de subsistència i les formes d'ocupació de l'espai dels grups neandertals, i el resultat ha estat la troballa, entre altres, de fogars dormitori de fa 60.000 anys d’antiguitat.

Eudald Carbonell i Miquel Àngel Pericàs observant un fogar. Foto: ICIQ

Un total de 33 persones han participat aquest any en la 30a campanya d’excavació al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades. Els treballs arqueològics que aquest mes ha desenvolupat l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha posat al descobert fogars dormitori de fa 60.000 anys d’antiguitat.

Segons Eudald Carbonell, director de l’excavació, ‘el descobriment és una prova concloent de la complexitat organitzativa de les societats neandertals i aporten una informació de gran rellevància’. Per Carbonell aquest fogars dormitori expliquen ‘la conducta d'aquest grup d’ homínids que poblaven Europa des de 200.000 anys fins a la seva extinció, al igual que la seva capacitat d’organització social’.

El director de l’nstitut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, relata que la presència de fogars dormitori, col·locats en forma d'arc i prop de la paret, separats entre 50 i 70 cm un de l'altre, indiquen una zona d'habitació on es realitzen activitats relacionades amb el descans del grup. Aquests fogars, d'uns 40 cm de diàmetre i alimentats amb llenya de pi, es troben situats a uns 4 m de la llar central i servien de lloc de reunió.

Nou conveni

Coincidint amb aquestes troballes, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), dirigit per Miquel Àngel Pericàs, i l’IPHES, amb Eudald Carbonell al capdavant, han signat, un conveni marc, que permetrà conèixer la tecnologia i la composició orgànica d’aquests focs.

L’Abric Romaní és una de les excavacions d'època neandertal més importants del món per al reconeixement de la conducta d’aquesta espècie i on hi ha possiblement la mostra de fogars paleolítics més nombrosa del món.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.