//Plugins sense CDN ?>
Pujar i visitar la zona del poble vell d'Òdena ja és més fàcil gràcies a la feina de 7 operaris que amb els plans d'ocupació del projecte 'Impuls- Treball' del Servei d'Ocupació de Catalunya han adequat una zona malmesa i descuidada. Aquest projecte ha comptat amb l'assessorament tècnic i científic de l'SPAL de la Diputació (servei de Patrimoni Arquitectònic Local), que ha impartit un seguit d'activitats formatives en l'àmbit de la restauració monumental als set treballadors per tal d'ensenyar-los les pautes bàsiques per a la intervenció en el patrimoni.
Un doble resultat
Francisco Guisado, alcalde d'Òdena, es mostrava satisfet amb aquest projecte ja que, tal com va expressar, 'és una manera de donar resposta a les necessitats de les persones del municipi en situació d'atur i alhora conservar un patrimoni històric tan important com el Turó del Castell'. Guisado va reiterar la importància del poble vell pel municipi i pels seus habitants que 'fins ara hi han viscut d'esquena'.
Per la seva banda, tant els professors com els treballadors s'han mostrat molt contents amb la feina feta i la formació rebuda durant aquests sis mesos. Guisado no descarta que més endavant hi torni ha haver una actuació d'aquest tipus.
Un turó amb molta història
El Poble vell d'Òdena està situat als vessants d'un turó damunt del qual s'enlairava l'antic castell que dominava la Conca d'Òdena i es comunicava visualment amb els castells de Claramunt, Montbui, Castellolí, Orpí, Jorba i Tous. Tots junts construïen la línia fronterera amb els territoris controlats pels sarraïns. En època medieval, el poble quedava encerclat totalment pel recinte emmurallat del castell, incloent-hi l'església parroquial construïda el XVIII. Però segons els tècnics de l'SPAL, en el turó s'han trobat ceràmiques que daten del x III aC. D'aquesta manera, el turó compta amb una llarga història que arriba fins a mitjan S.XX, moment en què els darrers habitants van abandonar la zona.
Mètode i investigació per a l'adequació del patrimoni
Les classes que han rebut els set operaris han estat impartides per diferents experts, tots ells personal tècnic de l'SPAL i amb formació d'arquitectes, arqueòlegs i historiadors de l'art, i s'han acompanyat de visites a monuments restaurats o en procés de restauració, la majoria de la comarca de l'Anoia. Les classes s'han estructurat en set sessions i tenen una durada global de 30 hores d'octubre a gener.
Mai com fins ara, Òdena havia fet tant pel nostre patrimoni històric. Guisado podrà ser criticat per moltes coses, però en aquesta esta fent una bona feina.
Alba Aribau
Òdena
30 de desembre 2010.19:44h
No m’agrada GENS l’escala!