//Plugins sense CDN ?>
El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC de Masquefa, ha tornat a ser notícia en els mitjans de comunicació d’àmbit nacional, en aquest cas a TV3. La televisió catalana va emetre, la setmana passada, en el Telenotícies Comarques, un reportatge sobre la instal·lació pionera que el CRARC ha posat en marxa per a la cria del llargandaix comú
Amb el nom científic de Timon lepidus, el llangardaix comú ha anat desapareixent de molts espais mediterranis al llarg de les darreres dècades. Entre les causes d’aquest retorcés hi ha l’augment de les zones boscoses en detriment dels seus hàbitats, els incendis forestals, la contaminació per pesticides, els atropellaments, i fins i tot la captura per a ser destinat a la terrariofília i el col·leccionisme.
El reportatge elaborat per TV3 mostra els animals en els terraris que s’han habilitat al CRARC, on s’han aparellat, i està previst que neixin les primeres cries a principi de la tardor. Igualment, explica com animals ferits, que no haurien sobreviscut en un espai natural i que són tractats al CRARC, participaran en el programa de reproducció. L’objectiu és veure la capacitat de procrear d’aquest rèptil en captivitat.
En aquest pla de cria, el CRARC aplica les tècniques científiques portades a terme amb els projectes de cria en captivitat del Lagarto Gigante del Hierro, La Gomera i Tenerife, en els quals el CRARC col·labora des de l’any 2000.
El llangardaix comú és un dels insecticides naturals més potents de la conca mediterrània. Més del 75% de la seva dieta la componen insectes i altres invertebrats. La seva presència en els hàbitats agraris suposa gaudir d’un aliat contra les plagues d’insectes i, per tant, un estalvi de la despesa en la lluita química contra aquests invertebrats.
El reportatge conclou explicant que els exemplars fruit d’aquest programa pilot s’alliberaran prop de camps de cultiu així com en espais on hagi minvat o desaparegut.