TORNAR

La Unitat interdisciplinar del peu diabètic ha reduït un 36% les amputacions a l'Hospital

S’han reduït els ingressos mensuals per complicacions en peus en pacients diabètics en un 24%

societat
Dimarts, 21 juny 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El peu diabètic és la ulceració, infecció o destrucció de teixits profunds del peu relacionats amb alteracions neurològiques i diferents graus de malaltia vascular perifèrica que afecta  pacients amb diabetis mellitus no correctament tractada. Afecta tremendament la qualitat de vida dels pacients i pot arribar a provocar amputacions. Des de fa quasi un any, el Consorci Sanitari de l'Anoia compta amb una unitat per atendre aquesta infecció.

La creació d'una Unitat del peu diabètic al CSA, des del setembre del 2015, amb l'objectiu de millorar l'atenció a aquests pacients, comença a donar fruits. La iniciativa tenia la finalitat de reduir el nombre d'amputacions i l'aparició de noves nafres, amb el descens també del nombre d'ingressos i l'estada hospitalària. La unitat està formada per un cirurgià ortopèdic, coordinador de la Unitat, una metgessa de medicina interna i infeccions, una infermera especialitzada en cures, un podòleg i dos cirurgians vasculars. En aquest temps, encara no fa un any, s'ha vist reduït l'índex d'amputacions en un 36%.

Així mateix, s'han reduït els ingressos mensuals per complicacions en peus en pacients diabètics en un 24%. La Unitat es troba en fase d'implementació i per això actualment treballa en la fase de consolidació amb l'Atenció Primària pel que fa a la creació d'un sistema d'estratificació (establiment de les diferents etapes) de risc i derivació de pacients per avançar-se el màxim possible a la malaltia.

Es calcula que hi ha 350 milions de diabètics al món i que és la setena causa de mort global. En els països desenvolupats les amputacions de membres inferiors són 10 vegades més freqüents en pacients diabètics. Aquests pacients consumeixen 2-3 vegades els recursos sanitaris comparats amb els no diabètics i poden arribar a suposar el 15% del pressupost sanitari. A Espanya, hi ha un 12% de prevalença en diabetis (4,6 milions de persones), dels quals, 1,5 milions, desconeixen que ho són.

Només a Regne Unit, hi havia 2,9 milions al 2013 i s'estima que al 2025 seran més de 5 milions. Un 10% d'aquestes persones amb diabetis tindran una nafra (ferida) al peu durant la seva vida i un 85% de les amputacions venen precedides per una nafra. A més, després de la primera amputació, es dobla el risc de patir-ne una altra. La taxa de mortalitat per amputació és alta, fins el 70% de mortalitat en cinc anys.

En definitiva, la 'Diabetis Mellitus'constitueix un dels problemes sanitaris de més transcendència, tant per la seva alta prevalença com pel seu elevat cost socioeconòmic, determinat pel desenvolupament de complicacions agudes i cròniques a múltiples òrgans i teixits, que impliquen una disminució de la qualitat de vida del pacient. Les Unitats multidisciplinars permeten que diferents especialistes que intervenen en una malaltia, puguin abordar conjuntament els malalts, aportant les diferents visions i posant en comú el millor tractament per a cada pacient.

Concretament, segons es desprèn d'una jornada entre professionals sanitaris celebrada a Bellvitge ja fa un temps, l'abordatge multidisciplinar del peu diabètic pot reduir entre un 50% i un 70% el nombre d'amputacions majors en aquest tipus de malalts.

 


1 Comentaris

E

Elena Gonzalez

Igualada

21 de juny 2016.17:04h

Respondre

El mes important es no trigar en identificar el peu diabetic... doncs be, aquesta unitat tant especialitzada que tenim a Igualada va trigar moltisim temps en arribar a identificar que la meva mare... Llegir més patia aquesta malaltia. Ni més ni menys que 4 cops a urgencies, dient que podia ser una infecció i enviant-la a casa prenent antibiotics que no feien cap efecte. Inexplicable veien l’historial de la meva mare amb la diabetes... En resum, li ha quedat de per vida una malformació al peu, però podrà caminar amb plantilles especials. Senyor metge, un ho sento per part de tot l’equip no tornarà el peu a la seva forma original!!!! Denunciable oi? Aquesta es la gran qualitat de sanitat que tenim a Igualada.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.