Es tracta d'una situació que es produeix des de fa més d'un any, segons els veïns i veïnes. De fet, en alguns edificis s'ha observat l'aparició d'esquerdes que podrien ser provocades per les barrinades.
Un centenar de veïns de Capellades han denunciat les repetides tremolors que hi ha a les seves llars "cada vegada que la Pedrera de les Llangònies fa explosions controlades. Les barrinades afecten especialment els habitatges de la Ronda del Capelló i carrers adjacents". Provoquen "tremolors, caigudes d'objectes i moviments de làmpares. Els veïns descriuen la vivència de manera molt similar a la d'un terratrèmol".
Un dels ensorraments, a la zona del Capelló
Segons els veïns, "les barrinades afecten no només les cases sinó tota la Cinglera tavernítica del Capelló, patrimoni natural del municipi, i en especial el Parc Prehistòric de Capellades on té lloc l'excavació de l'assentament de neandertals de l'Abric Romaní" dirigida per l'arqueòleg Eudald Carbonell i reconeguda a nivell internacional. Els darrers mesos s'han registrat diversos despreniments que, tant a parer dels veïns com de l'Ajuntament de Capellades, suposen una pèrdua irreparable del patrimoni geològic i arquitectònic del municipi. Precisament per protegir el Parc Prehistòric, l'Ajuntament ja va prohibir el pas de camions d'alt tonatge per la ronda a fi d'evitar vibracions damunt de la cinglera.
Aquesta pedrera és de propietat de l'empresa privada Obres i Excavacions Escala SL i està situada a la vessant est de la muntanya de la Serra de Miramar, a la Ctra. B-224 de Capellades a Martorell, al límit municipal entre Vallbona d'Anoia i Capellades. Va iniciar la seva activitat extractiva l'any 1989. La Generalitat al·lega que el propietari té els permisos corresponents, però els veïns expliquen que la maquinària i les tècniques utilitzades per l'explotació que fan servir ara no tenen res a veure amb les que s'utilitzaven quan va rebre l'autorització fa trenta anys; la llicència antiga preveu l'extracció amb màquina i no té en compte l'ús de barrinades.
A més, "les distàncies entre la pedrera i Capellades que figuren al document de la llicència són molt superiors a les reals, i ni tan sols es fa referència a l'existència del Capelló ni del Parc Prehistòric". Així doncs, demanen una revisió immediata de l'avaluació de l'impacte ambiental de l'activitat i que se suspenguin immediatament les explosions. Si el Govern de la Generalitat no resol el problema, les famílies afectades no descarten engegar accions judicials. D'entrada, els veïns i l'Ajuntament de Capellades ja han avançat que presentaran al·legacions durant el procés de tramitació de la llicència d'ampliació de la pedrera que demana el propietari.