//Plugins sense CDN ?>
Aquest matí, Igualada esperava despertar-se sota un cel inundat de globus aerostàtics que donarien el tret de sortida a la 19a edició de l'European Balloon Festival. Enguany, però, el fort vent i la onada de calor han impedit celebrar el vol inaugural del certamen. Els pilots han explicat que tot i que els enlairaments i els vols s'haguessin pogut fer, les condicions meteorològiques no eren les òptimes per uns aterratges segurs
La meteorologia no ha acompanyat per celebrar el vol inaugural de la 19a edició de l'European Balloon Festival. Malgrat esperar fins a l'últim moment, finalment s'ha suspès degut al fort vent i a les ràfegues de calor. Josep Maria Lladó, enginyer aeronàutic i director general d'Ultramàgic, ha explicat que "fa més vent del previst i això condiciona el fet de tenir un vol segur". Lladó ha argumentat que "hem fallat molt poques vegades però sempre la seguretat s’imposa per davant de tot".
Al seu torn i pensant en el públic, Àngel Aguirre, responsable de Kon-tiki, ha lamentat la suspensió del vol però ha assegurat que els equips participants són els que més ho entenen, "hem anat parlant amb tots, està clar que és una decisió nostra però no estan gens sorpresos, ells coneixen el vent". Aguirre ha explicat que aquest matí hi ha hagut un vent d’oest d’uns 15 nusos, quan el límit per volar és de 8’10 k/h. Tot i que l’enlairament i el vol no suposaria cap problema, Aguirre ha puntualitzat que “el que ens preocupa és l’aterratge, estem en una zona complicada en què la direcció del vent va de l’oest cap al est”. A part del vent, un dels altres motius que han propiciat l’anul·lació del vol ha estat l’efecte de la onada de calor. En aquest sentit, el pilot ha assegurat que “en els aterratges que hem fet en els darrers dies, ens hem trobat fortes ràfegues de vent que no les donaven els models meteorològics”, “aquesta bombolla d’aire calent té efectes que no estan previstos dintre dels estàndards i això és un factor més que ens fa anar en compte”, afegeix.
S'ha presentat la "Cistella Vista", que permet fer un tast en ple vol
Malgrat els globus no s'han pogut enlairar, s'ha fet la presentació de la "Cistella Vista", una cistella amb la barana més baixa fabricada expressament per a volar assegut i amb una tauleta que permet menjar o beure durant el vol. Per a aquesta ocasió, els cuiners David Andrés, del restaurant Somiatruites d'Igualada i Albert Marimón del restaurant La Cava de Tàrrega, han dissenyat un menú tenint en compte la pressió atmosfèrica i l'alçada a què s'hagués degustat. El menú de vol està format per una ració de Cigronet de l'Alta Anoia amb formatges del Pirineu, Truita Salvatge del país amb cúgols i amb encurtits silvestres, Coca de rosbif amb tàrtara de remolatxes i Núvol làctic.
Tot i començar el festival amb mal peu, segons els pilots, es preveu un canvi meteorològic que permetria realitzar els vols programats sense cap impediment.