TORNAR

Vivim i viurem entre cadàvers electrònics

societat
Dimarts, 20 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que es generen, aproximadament, uns quaranta milions de tones anuals de brossa electrònica. I no para d'anar a més. És lenta i poc sorollosa, però la invasió és un fet! Només a la Unió Europea ja es generen uns vuit milions de tones de residus tecnològics, prop del 75% dels quals s'envien cap a l'Àfrica i cap a Àsia

Les desferres de productes electrònics creixen, i creixen, i creixen... Els últims anys s'han multiplicat de forma escandalosa, i tot fa pensar que amb vista als propers anys continuarà creixent espectacularment. Amb vista al 2020 pot arribar a créixer fins a un 400% en alguns països (com la Xina o Sud-Àfrica, comparant els nivells que tenien fa tres o quatre anys); són previsions d'un informe difós pel Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides. Televisors, neveres, telèfons mòbils o impressores, entre altres aparells serien els que s'inclourien en aquest concepte de brossa electrònica. Que s'acumuli és un gran problema; però també ho és si es crema inadequadament, fet que passa sovint a mans d'aquells qui busquen components valuosos (com el coure i l'or): s'emeten toxines que no fan pas cap bé. És feina nostra, en aquest sentit, assegurar-nos que ho deixem al lloc que en puguin fer una millor gestió.

L'esmentat informe també planteja, precisament, la necessitat d'establir (de forma urgent) tots aquells processos imprescindibles per recollir i gestionar aquest tipus de brossa. I això implicaria una regulació ambiciosa. Són nombrosos els països que, d'altra manera, hauran d'enfrontar-se a un impacte ambiental significatiu i a seriosos problemes de salut. Insistim amb la xifra inicial: la brossa electrònica creix globalment i sobrepassa ja els quaranta milions de tones cada any.

Els Estats Units és el principal productor d'aquestes deixalles (creant uns tres milions de tones anuals), seguits de prop per la Xina (que produeix unes 2,3 tones), però és una realitat que, a una escala o altra, es repeteix també a tots els altres països. I és per això que són tots plegats els qui hi han de lluitar conjuntament. L'estudi recomana transportar part de la brossa (com quadres de comandament o bateries) des dels països més pobres cap a aquells altres que estiguin més ben preparats per poder-los eliminar de la manera més idònia. Uns moviments, però, que s'han de fer amb criteri i de la manera més transparent. Una ONG que rastreja el tràfic il•legal de brossa electrònica assegura que les autoritats han descobert en alguna ocasió carregaments de contenidors de la coneguda com a 'ciberbrossa' (pantalles d'ordinador, tubs de rajos catòdics, etcètera) que es fa anar amunt i avall d'estranquis. I és clar, aquesta no és la manera.

El més inversemblant és que, si es gestiona de forma adequada, la desferra electrònica pot representar una veritable oportunitat de negoci. Hi ha noves tecnologies i mecanismes innovadors que poden transformar la brossa en actius si es combinen amb unes polítiques adequades. És clar que el màxim beneficiari d'aquest negoci ha de ser sempre el medi ambient. Si s'omplen moltes butxaques però es castiga el nostre entorn, el gran negoci passarà a ser de seguida un delicte majúscul.

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.