//Plugins sense CDN ?>
El problema de base explicat d'una forma teòrica però planera: una persona que fa esport acumula fins a cinc vegades més de contaminació per ozó que no pas en una situació sedentària, que al mateix temps vol dir que aquest contaminant oxida els seus alvèols pulmonars. Les acusacions d'Ecologistes en Acció també les fan extensibles a totes aquelles federacions i entitats esportives, perquè permeten i promouen activitats esportives (com és lògic) però ho fan en contextos puntuals en què les condicions que es donen són insalubres per a milers de persones. De maig a setembre és el període en què aquest element té més incidència: és un contaminant incolor i inodor, però que té una forta acció oxidant. Expliquen que aquest gas s'origina pel trànsit intens de vehicles en moments de forta insolació. I apel·len a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, uns consells que asseguren que són ignorats per aquells professionals que en teoria tenen la responsabilitat de vetllar per la salut de les persones i del medi ambient. Les queixes parlen de poca sensibilitat i fins i tot de no fer prou per garantir a la població un aire net.
Des d'Ecologistes en Acció es fa alguna recomanació: asseguren que les millors hores per practicar esports d'intensitat són les primeres del dia, fins ben bé el punt del migdia. En canvi la desena d'hores següents les desaconsellen: a l'estiu, fins a les 10 del vespre seria millor evitar activitats molt aeròbiques tant per la calor com pels elevats nivells de contaminació. Per si això fos poc, apunten que aquests mateixos perills són extensius a la resta de la població (com no podria ser d'altra manera), però fan una especial incidència en aquelles persones que treballen al carrer, les que desenvolupen una intensa activitat física a l'aire lliure. I és clar, si ens aturem a rumiar... n'hi ha moltes, de persones, que inclouen la seva feina a l'exterior en aquest horari de tarda. S'haurien de preocupar, realment? O tot plegat s'exagera un pèl massa? Des de les conselleries i regidories responsables d'àmbits relacionats amb el medi ambient i amb la salut se'ns hagués informat, si fos tan perillós, oi? És clar que una altra de les crítiques de l'entitat ecologista és justament aquesta manca d'informació a la ciutadania sobre tots aquests riscos.
Així... qui ens ho aclareix? Fins on arriba el poder de l'ozó? Si és justament de maig a setembre quan aquest element té més incidència... ens esperen unes quantes setmanetes en què potser ens haurem de quedar tancats a casa. O potser no n'hi ha per tant i les crítiques estan fora de lloc?