TORNAR

Una xarxa d'agents socials i de salut treballen per a la detecció i abordatge de possibles abusos a persones amb discapacitat intel·lectual

Impulsat per Àuria Grup, el grup està ultimant el circuit d’atenció i intervenció, la guia d’actuació per a professionals, la definició del protocol, la identificació de recursos disponibles, l’orientació i els serveis existents.

societat
Dissabte, 13 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Elaborar un protocol, definir un circuit d'atenció i prevenció per atendre les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i la defensa dels seus drets, són els principals objectius del treball en grup que, des de fa dos anys, està desenvolupant una xarxa integrada per diversos agents socials i de salut de l'Anoia.

La iniciativa, pionera a la comarca, va ser endegada el 2019 per Àuria Grup, impulsant la creació d'un protocol per a detectar i abordar possibles situacions d'abús o maltractament a persones amb discapacitat. Per fer-ho va interpel·lar diverses entitats i institucions, que formen el grup motor del projecte: Apinas, la Fundació Privada GANDHI, el Consell Comarcal de l'Anoia i Ajuntament d'Igualada, el Consorci Sanitari de l'Anoia, l'Institut Català de la Salut i Althaia, amb el suport de Dincat Plena Inclusión, i Àuria Grup.

El primer pas per al seu desplegament es va centrar en l'execució d'un pla formatiu per l'abordatge d'aquestes situacions que pateixen o poden patir les persones amb discapacitat des de diferents àmbits (jurídic, salut, social i seguretat, ètica), des d'una visió global i holística.

Més endavant, malgrat els efectes de la pandèmia de la COVID-19, l'equip no va aturar la seva feina i actualment està ultimant el circuit d'atenció i intervenció, la mateixa guia d'actuació per a professionals, la definició del protocol (detecció, prevenció, intervenció i recuperació), la identificació dels recursos disponibles, l'orientació i els serveis existents.

Des d'Àuria, impulsors d'aquesta eina inexistent fins ara a la comarca, assenyalen que "si bé l'ONU va aprovar el 2006 la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat, queda molt camí per recórrer. La necessitat de protecció enfront de les situacions de violència i abús es continuen produint. La igualtat i la no discriminació és una assignatura pendent, i entitats socials d'arreu del territori diàriament lluiten per sensibilitzar a la societat, combatent estereotips i prejudicis, educant a través de la inclusió, amb l'objectiu d'aconseguir la participació en la comunitat en igualtat de condicions per a totes les persones". En aquest sentit, afegeixen que "la definició del protocol per la detecció i l'abordatge de possibles situacions d'abús o maltractament i la seva incorporació als equips professionals del camp social i de la salut, de les administracions i ens locals són accions imprescindibles perquè les persones exerceixin els seus drets i millorin la seva qualitat de vida." Finalment, remarquen que "perquè una societat inclusiva és aquella que garanteix els drets de totes les persones. La prevenció i la detecció d'abús són prioritàries, però la carrera de fons rau en el dia a dia, educant i sensibilitzant vers la diversitat per combatre la xacra social de la violència en totes les seves formes. Només així podem garantir els drets."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.