//Plugins sense CDN ?>
Ens endinsem al juliol deixant enrere el mes de juny, un període important per tots aquells estudiants que fan la selectivitat i que encaren, de forma més o menys difusa, el seu pas per la universitat. De la mateixa forma que ells estan a punt de començar, alguns ara acabem els nostres 4 anys de carrera. Amb la ridícula potestat que em dóna el fet de tancar aquesta etapa que alguns estan a punt d'obrir, aquí teniu 10 consells que m'agradaria que m'haguessin donat abans d'entrar a la universitat.
1. No penseu que la carrera serà la panacea. Un grau és molt ampli i gairebé tothom surt de la universitat pensant que no s'han complert les seves expectatives. Dins del que estudiem, sovint toquem tantes matèries i tan diferents, que al final tenim la sensació que sabem de tot i no sabem de res. No patiu. La carrera us donarà la base necessària perquè vosaltres destrieu el que us interessa del que no, i a partir d'aquí podreu seguir-vos formant en allò que més us crida l'atenció.
2. Busqueu un nínxol. Quatre anys de carrera (o més) donen per molt. Cada cop tindreu més coneixement i fins i tot trobareu un, dos o tres temes que us interessen especialment. Especialitzeu-vos-hi pel vostre compte. Busqueu informació, pregunteu als professors de la universitat, discutiu amb els companys, aneu a xerrades. Feu que quan algú necessiti informació sobre allò, sàpiga que pot recórrer a vosaltres. Per especialitzar-vos, els màsters són millors que les carreres perquè són més concrets. Aprofiteu el grau per fer de tastaolletes i començar a marcar-vos un camí. Ja no sou uns nens: no sigueu mandrosos, no poseu excuses. Busqueu temes que us interessin i aprofundiu-hi.
3. Tingueu molta vida social. A la universitat coneixereu perfils molt similars als vostres. Tenint en compte que cadascú és diferent, a les aules de les facultats trobareu persones preocupades pels mateixos temes que vosaltres, amb qui també compartireu les vostres mateixes pors i dubtes. Fins i tot congeniareu amb algú que tindrà un caràcter o una filosofia de vida semblant a la vostra. Aprofiteu, discutiu amb ells sobre allò que trobeu interessant, compartiu teories i, sobretot, desconnecteu: quedeu, sortiu de festa, rieu, feu lligams. Sou joves, no ho oblideu. Busqueu temps per tenir temps.
4. No feu cas dels professors que desanimen i enamoreu-vos dels que motiven. Sempre trobareu professors que estan per sobre del bé i del mal, i per molt que costi d'acceptar, alguns d'ells seran uns autèntics cracks en la seva matèria. Decidiu què us interessa d'ells i què no. No els feu cas quan us desmotivin, quan us diguin que no hi ha feina, quan us facin sentir incompetents. Gaudiu al màxim dels professors que transmetin passió per aprendre: són els que més us faran sentir que sou on heu de ser. I això és important.
5. No us angoixeu pel futur laboral. Tot és molt confús. Trobar feina ens preocupa, malgrat que els dies bons pensarem que nosaltres podem amb tot. Cal tenir-ho present, però que no es converteixi en una angoixa. Si el que feu us agrada, si esteu disposats a no parar d'aprendre mai i teniu una actitud positiva respecte els vostres estudis, us convertireu en experts d'allò que feu. I si sou bons, sempre tindreu més possibilitats de trobar feina. Ei, potser hi ha poques places per treballar d'allò que us agrada, però algú bé les ha d'omplir: per què no podeu ser vosaltres?
6. Sigueu de lletres o de números, valoreu les humanitats. Estem en un món hipercomunicat, si no sabem transmetre i donar visibilitat a la nostra feina, no servim. No es tracta només de fer, sinó de demostrar que el que fem és bo i és útil. Treballeu del que treballeu, a petita i a gran escala, parlar bé, escriure bé, ser reflexius i tenir la capacitat de fer reflexionar als altres és més important que mai. Ens han enganyat: ens han fet creure que les humanitats no són importants. I són la base de tot.
7. Busqueu referències. El món està ple de persones que han estudiat el que a vosaltres us interessa: aprofiteu-ho. Fins i tot avui en dia, que les noves tecnologies generen processos i resultats nous constantment i sembla que tot estigui per inventar, trobareu persones que han fet aproximacions al tema i que us serviran de base per crear les vostres pròpies teories. Estudieu el que estudieu, les referències no només us faran ampliar el coneixement, sinó que també us ajudaran a ser crítics. Escolliu-ne de bones, podeu demanar consell als professors de la universitat o a especialistes en el tema.
8. Intenteu col·laborar dins del vostre món laboral. Escriure un correu no costa res. Fer un cafè no costa res. Enviar un currículum no costa res. Començar a contactar amb gent que treballa del que vosaltres estudieu pot fer que aprengueu més, que comenceu a tenir experiència laboral i que la vostra cara comenci a sonar a algú. Treballar i estudiar alhora cansa molt, però sovint serveix per madurar i valorar més el fet de poder anar a la universitat.
9. Estigueu al dia de les noves tecnologies. El món de la tecnologia creix a passos de gegant i és important seguir-li el ritme. Nosaltres tenim un avantatge: ja hem crescut amb elles i som molt intuïtius a l'hora de fer-les servir. Les empreses fan servir aplicacions i programes que nosaltres hem de saber manejar. Estiguem al dia de les tendències, sobretot dins del nostre camp de treball. Desconnectar-nos del món tecnològic significa perdre competències que ens podrien ajudar en el nostre futur laboral.
10. Valoreu les persones que us paguen els estudis i aprofiteu qualsevol oportunitat per reivindicar que la universitat ha d'estar a l'abast de tothom. Teòricament, l'època en què només els rics podien accedir a l'ensenyament ja l'havíem deixat enrere i avui en dia el coneixement ha de ser universal. Agraïu els esforços de les persones que us paguen els estudis esperant que tingueu el futur de cara.
Si heu llegit aquests deu punts, ara només heu de fer una cosa: oblidar-los. Aneu a la universitat amb ganes d'aprendre i de conèixer gent, i tingueu clar que el vostre camí és vostre i de ningú més. A la universitat hi creixereu molt, a nivell intel·lectual però sobretot a nivell personal, i els consells més útils seran els que vosaltres mateixos aprendreu de la vostra experiència, no els que us diguin els altres. Caminante no hay camino, se hace camino al andar. Molta sort!
Elena Sandiumenge
Capellades
7 de juliol 2016.20:44h
10 consells que vull que llegeixin els meus fills.
Transmetren una motivació que jo no sé transmetre!!!!!
M’agrada molt aquest article i m’ha donat força a mi també, tot i que que ja estic... Llegir més en una altre etapa de la meva vida seguiré els teus consells, no els vull oblidar...
Molt bo Clàudia!!!!