Dimarts, 12/3/2019
3605 lectures

Food Coop IGD

No era una promesa electoral, però s’ha complert. La superfície comercial d’Igualada s’ha doblat en els darrers cinc anys, gràcies a l’'urbanisme a mida', consistent a modificar la planificació urbanística de 1986 'a demanda', és a dir, cada vegada que ho ha demanat un operador. També és cert que la superfície comercial d’Igualada és inferior a la d’altres ciutats similars en població, però això no implica que els metres quadrats per habitant d’aquestes ciutats siguin els idonis.

Si resultés que els metres quadrats per habitant idonis fossin els de les ciutats similars en població i, per tant, encara hi hagués espai per a un nou establiment, proposaria que impulséssim un Food Coop, que podríem anomenar Food Coop IGD. Els Food Coop són supermercats cooperatius inspirats en el Park Slope Food Coop de Brooklyn, Nova York, fundat el 1973 i que té 17.000 socis. Aquests supermercats, autogestionats de manera democràtica i participativa, ofereixen productes agroecològics, que poden vendre a preus raonables perquè estalvien costos salarials fent que els socis de consum hi treballin gratuïtament tres hores al mes. Els productes biològics, ecològics o orgànics –denominacions equivalents– són aquells que s’han produït d'acord amb una normativa que regula l’ús de fertilitzants, pesticides i herbicides. Els productes agroecològics suposen un pas més; s’han produït respectant el medi ambient i les condicions laborals dels agricultors. Són, per tant, productes de proximitat produïts per pagesos que poden viure dignament de l’agricultura. La diferència és substancial, ja que els productes biològics, ecològics o orgànics poden ser produïts a milers de quilòmetres de distància per agricultors als quals no es paga de manera justa.

Els supermercats cooperatius, doncs, es basen en una integració entre el pagès i el consumidor, sense la qual ambdues activitats -producció i consum- no són viables. Per poder consumir productes agroecològics cal que hi hagi productors locals i perquè els productors locals puguin viure dignament del seu treball cal comercialitzar els seus productes de manera eficient.

A Barcelona una associació que compta amb uns vint-i-cinc membres està creant Food Coop BCN amb el suport de l’Ajuntament i la Generalitat. A Manresa també hi ha un grup promotor.

La integració entre el pagès i el consumidor requereix una planificació conjunta de la producció, i l’existència d’un supermercat cooperatiu gairebé requereix l’existència d’un parc agrari a prop. Actualment a l’Anoia no hi ha cap projecte de supermercat cooperatiu, però sí un projecte de Parc Agrari de la Conca d’Òdena. En uns moments en què debatem si cal o no incrementar les hectàrees de sòl industrial disponible, poca gent es planteja si cal preservar espais agrícoles per a la producció agroecològica. Jo que he estat –i sóc– un defensor de la reindustrialització, no he dedicat gens d’espai a parlar d’una activitat econòmica que pot deixar de ser marginal si canviem de paradigma i passem de consumir productes que no sabem d’on vénen a consumir productes de costat de casa.

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena s’ha concebut per afavorir la diversificació de l’agricultura i establir circuits comercials curts, que són els que permeten vendre productes locals a consumidors locals de manera viable econòmicament. La diversificació té a veure amb les espècies silvestres i varietats tradicionals -les anomenades 'plantes oblidades'- que avui no produïm però que s’ha demostrat que poden ajudar a dinamitzar el territori si es tornen a produir i comercialitzar. A més, la producció d’aquestes espècies i varietats, que són autòctones i de temporada, no requereix tants recursos.

L’agroecologia té a veure amb menjar de manera saludable, però també amb la protecció del territori. No es tracta d’una mirada nostàlgica, sinó de revaloritzar el paisatge i les espècies naturals que hi floreixen, activitats a les quals es dediquen l’Associació Agroecològica de Can Mercaderet (veure foto) i el Col·lectiu Eixarcolant.

El consum conscient i responsable i, en concret, comprar productes agroecològics, és una decisió política. Suposa deixar de comprar en grans superfícies i a les gran empreses que controlen la producció i distribució d'aliments. És una d’aquelles petites decisions quotidianes que fan possibles les veritables revolucions.

Altres articles de Toni Olivé

3 Comentaris

m

maria

14 de maig 2019.18:42h

Respondre

La Cònca d’Òdena té la gran sort, encara, de tenir una pagesia arrelada al territori. Una pagesia viva perquè és productiva i ha treballat per viure de la seva feina. que ha fa les coses ben... Llegir més fetes i els seus productes són a l’abast de tothom, ja sigui amb supermercats o al sindicat dels pagesos, entre altres. Els canals de comercialització no tenen perque desacreditar un producte. Endavant amb les noves apostes. Cada agricultor han inovat per adaptar-se al que demana la societat. Més seguretat alimentària, benestar, traçabilitat, productes,més accequibles, i que fossin a diferents comerços... que han obligat al sector a adaptar-se a les demandes.
Encoratjo a qualsevol que vulgui dedicar-se aquest sector però el que no entenc és que es desacrediti els que fins ara ens han produït el que nosaltres hem demanat.

N

Neus Mª Gracia Porto

Barcelona

15 de març 2019.14:45h

Respondre

Precisament, pensó que hauriem de dedicar temps i energies a promoure aquests sistemes, en tots els entorns. Buscaré informació sobre aquesta proposta a Barcelona, ja que la desconec, xó... Llegir més m’interesaria molt.
Imagino que deu ser un sistema que el món Pagés utilitzava fa segles, peró com tot alló considerat antic, s’ha deixat perdre, i hem de recuperar, ja que era la manera de viure més aprop de tots els veins i ajudarnos entre nosaltres, que l’egoísme i la competivitat entre les persones han abocat al silenci.
Descubridora de l’Eixarcolant de forma casual, i enamorada desde fa dos anys, no hi faltaré en aquesta ocasió i animo a tothom a venir i descubrir l’entorn natural i colaboratiu que promou. Obre noves vies de consum i de vida. Boníssima gent. I boníssims productes i conceptes. Porteu les criatures i no falteu a les sortides per reconéixer les espècies que viuen i desconeixem, són exquisides. Dineu amb nosaltres, m’han dit que la cuinera del dinar és excepcional!!!!
Salut i natura!!!
Neus Mª

j

josep

igualada

14 de març 2019.07:04h

Respondre

no cal ficar-hi noms tan rimbombants, si ara es vol fer una cosa semblant vas al sindicat de pagesos i ho compres no? podríem dir que ja existeix doncs??

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.