Dimarts, 9/8/2016
2545 lectures

Hi ha dos indrets de Nova York que surten d'esquitllada a les guies turístiques i que són de visita obligada. Es tracta de Cooperative Village i de High Line. Són llocs pels quals cal passejar quan ja s'ha exhaurit el catàleg de llocs més emblemàtics.

Cooperative Village és un conjunt d'edificis d'apartaments que s'estén al llarg del carrer Grant, al sud-est de Manhattan. Es tracta de dotze blocs i quatre mil cinc-cents apartaments, construīts en el període 1930-1956, en uns moments de molta immigració a Nova York i d'una especulació immobiliària que va disparar el preu de l'habitatge. L'impulsor de la cooperativa va ser un conjunt de sindicats d'oficis i una entitat financera va concedir un préstec hipotecari per finançar la construcció. La cooperativa s'inspirava en els principis rochdelians, que prescriuen que cada individu té un vot i que la propietat adjudicada no és pot vendre al mercat lliure sinó que s'ha de revendre a la mateixa cooperativa al preu d'adjudicació menys un descompte que es queda la societat per fer front a les despeses comunes. Amb els anys les condicions s'han flexibilitzat, després de diverses votacions. Podeu trobar més informació a l'enllaç: Cooperative Village.

High Line era una línia de ferrocarril que va entrar en funcionament el 1930 i que recorria el sud-oest de Manhattan. Només transportava mercaderies i servia per abastir de productes la ciutat i per donar sortida als articles manufacturats al districte industrial de la riba del riu Hudson. La línia es va elevar per evitar passos a nivell i va funcionar fins al 1980. L'auge del transport de mercaderies per carretera per la millora de les infraestructures va provocar el declivi de la línia, que va quedar abandonada. La pressió veïnal va impedir que es demolís i dos veïns del barri en van promoure la conversió en un carrer elevat que passa per sobre dels carrers del districte. El projecte va consistir a consolidar el pas elevat i substituir les vies per un passeig per a vianants amb molta vegetació i molts espais que acullen activitats de tota mena. La nova High Line s'ha omplert de botigues de moda i galeries d'art, i alguns edificis industrials en desús s'han reconvertit en vivendes o oficines. La zona s'ha convertit en el barri de moda. La companyia ferroviària propietària de la línia va cedir la infraestructura i diverses fundacions privades han fet donacions. Podeu trobar més informació a l'enllaç: High Line.

A mi, com al poeta Joan Llacuna, em passa que quan sóc fora, una força incontenible en torna i em retorna a les coses d'Igualada. En visitar Cooperative Village de seguida vaig pensar en la Cooperativa Sant Bartomeu, que als anys seixanta va edificar dos blocs de pisos, un al Poble Sec i l'altre al Barri de Sant Maure, i en passejar per High Line em vaig sentir com si fos al Rec.

Altres articles de Toni Olivé

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.