Dimecres, 22/4/2009
1538 lectures

Tres-cents seixanta-cinc

Segons el Diccionari de l’Enciclopèdia catalana, el significat de llibre és “un conjunt de fulls escrits o impresos posats en l'ordre en què han d'ésser llegits”.

Per als escriptors, però, el llibre és una extensió d’un mateix, com un braç, una cama... o un bocí de la teva ànima. Per a molts, fins i tot és com un fill; quelcom que forma part de tu, malgrat li has donat una vida pròpia- a base de penes i treballs- amb el desig que creixi, que emprengui el seu propi camí i conegui món. És un misteri, fruit de la imaginació i l’amor a la paraula escrita. Vici o necessitat, és l’esperança d’uns i el miracle d’altres.

Per als lectors, un llibre és un fidel company de viatge- al metro, al tren, a l’autobús, durant les vacances, o... al llarg de la vida. En molts casos, és el bitllet que et fa viatjar en el temps i l’espai, a l’aventura. Confident, consol; motiu d’alegria o de tristesa, però sempre emocionant. És un regal, un premi; un joc o un descobriment. A vegades, millor que una pel·lícula. És el que un vol que sigui i... una mica més. Potser fins i tot un amic.

Per a mi, personalment, els llibres tenen un valor afegit: són històries dins d’altres històries. M’agrada que me’ls dediquin- i dedicar-los, per poder recordar sempre qui, quan i perquè me’l va obsequiar. M’agrada viure’ls, olorar-ne les pàgines, acariciar la tapa, dur-lo a tot arreu fins a acabar-lo; i, al cap d’un temps, potser rellegir-lo i sorprendre’m amb nous detalls. M’agrada saber que algú hi ha posat part de la seva vida, esforç i amor, en fer-lo possible; i procuro recordar-ho quan en compro, llegeixo o regalo. Però, sobretot, m’agrada llegir perquè això m’obre una finestra a mons, personatges i fets, que d’altra manera no podria arribar a conèixer. I és força més assequible que un vol en avió, coet o màquina del temps...!

Per aquests motius, m’agradaria que fos Sant Jordi tot l’any. Un Sant Jordi on la gent comprés i regalés lectura per plaer i no per obligació; on tothom tingués un criteri propi a l’hora d’escollir títols, enlloc de fer-ho d’esma o seguint al ramat... En definitiva: m’agradaria un Sant Jordi on cada persona trobés - almenys-  un llibre que signifiqui per ell/ella més que “un conjunt de fulls escrits o impresos posats en l'ordre en què han d'ésser llegits”.

 “Cada hombre tenía un libro que quería recordar, y así lo hizo. Pero todos somos Gandhi, Byron, Paine, Maquiavelo o Cristo; fragmentos de historia, de literatura,...” 

                                Ray Bradbury, Fahrenheit 451.

Altres articles de Teresa Roig

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.