Divendres, 4/11/2016
1913 lectures

Gaudí vs. Gaudí

Ja fa anys que s’ha catalogat el temple de la Sagrada Família com a kitsch i recentment hi ha hagut declaracions en el mateix sentit. Ja és un tòpic.

Si ens atenem al kitsch estilístic, al seu repertori formal, hi ha efectivament molt de kitsch en la Sagrada Família. Però si aprofundim una mica més en el concepte filosòfic del kitsch (H. Broch, L. Giesz, A. Moles) les coses ja no són tan clares. L’obra kitsch és convencional, sense voluntat renovadora, més atenta a buscar l’efecte que al treball ben fet, l’aparença abans que el concepte.

Si observem la façana del naixement, considerada plenament gaudiniana, tot el que veiem està dintre del repertori formal del kitsch: profusió de formes, de símbols, tots ells convencionals -populars- amb absència d’espais buits, ceràmica colorista, res crític o renovador. Però sota aquesta capa ornamental carregada d’afegitons hi ha una arquitectura innovadora reconeguda universalment: nous tipus de columnes, nous tipus d’arc, voltes d’hiperboloides, noves formes constructives… Realment la seva obra és renovadora, creativa i rupturista; la convencionalitat és sols aparent i superficial.

El curiós és que una vegada veiem l’obra de Gaudí feta lluny de la seva batuta, el que s’ha anat construint després de la seva mort, apareix sense ornaments, despullada, i de cop veiem l’arquitectura, la bona arquitectura abans camuflada, i totes les troballes i aportacions de l’arquitecte brillen excepcionalment.

Gaudí, sense Gaudí, és més madur, més depurat, més essencial. Ja no necessita simbolismes perquè l’arquitectura és el símbol, no necessita relleus perquè l’arquitectura és el relleu. La simplicitat guanya espai, el concepte és tan fort com la forma, desapareix l’anècdota i domina la intemporalitat.

Mai sabrem si el que s’està construint és el que Gaudí hauria fet, possiblement no, però és sens dubte una interessant arquitectura d’autor sense autor.

Si em permeten l’incís, la reconstrucció de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuic són una expressió kitsch molt més genuïna que el temple de la Sagrada Família: són falses (reconstrucció), historicistes, sobreres (sense funcionalitat coneguda), amb sobrecarga simbòlica, sense ànim renovador, efectistes, sobre dimensionades, imposades i entorpeixen la perspectiva del conjunt urbanístic.

Altres articles de Xavier Vives i Sabaté

4 Comentaris

M

María

Igualada

17 de gener 2017.10:12h

Respondre

Les columnes de Montjuïc són tot el que dius i més. Trenquen el conjunt i no entenc com es va acceptar per més simbolisme que tinguin, un nyap semblant

G

Guillem

igualada

31 de desembre 2016.15:43h

Respondre

Sona duríssim llegir que la Sagrada Família sense Gaudí és més despullada i més bona, sense ornaments. Senzillamemt l’arquitecte va començar per la façana del naixement (la ”kitsch”)... Llegir més perquè els ciutadans no veiéssin tan de xoc en la seva arquitectura.
... si en lloc de fer aquesta façana decorada, ornamentada, turgent, hagués començat per La Passió, dura, pelada, com feta d’ossos, la gent s’hauria retret
I de fet, les escultures no són seves, són d’esculpidors externs, com passa en la majoria de temples.
La resta d’edifici és pura interpretació de la poca documentació original que va quedar. Per tant, la part pòstuma no és que sigui més sincera, és que és falsa i inventada. Algú s’hauria atrevit a acabar un quadre de Picasso?

E

Eduard

Igualada

6 de novembre 2016.19:47h

Respondre

Xavier, moltes gràcies per il.lustrar-nos tant clarament sobre conceptes que ens fan apreciar noves perspectives, que altre forma s’ens escapen als profans.

Caldria més divulgació... Llegir més d’aquest tipus en els mitjans i espais públics, i no malbaratar tantes hores en programaes banals com els pseudo esportius.

G

Guillem

igualada

31 de desembre 2016.15:46h

Caldria més interpretació personal en mitjans i espais públics? segur?
S’ha de distingir el que és opinió del qie és informació contrastada més aviat.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.