//Plugins sense CDN ?>
Aquest cap de setmana –divendres tarda i dissabte de matí– es celebra la quarta edició d’IDEA, Igualada Disseny En Acció, a l’adoberia la Bella amb sessions obertes al públic.
L’esdeveniment, organitzat per l’associació de dissenyadors Disseny=Igualada, té com objectiu posar en contacte professionals del disseny industrial amb empresaris per estimular la innovació i la recerca d’alternatives de producte.
Enguany s’anuncia com “El disseny i la indústria 4.0” amb el propòsit d’identificar les peculiaritats en què es trobarà el disseny davant de la forta digitalització que haurà d’enfrontar la indústria. La robotització, la intel·ligència artificial, la personalització del producte, la connexió de les coses a Internet, la realitat virtual… aquestes i moltes altres tecnologies van madurant, es perfeccionen dia a dia i, en la mesura que s’agrupen i aglutinen, es converteixen en productes disruptors.
El disseny es troba, per definició, en l’inici del procés de creació de qualsevol producte i aquest producte ha d’estar concebut i preparat, des del principi, per a la cadena de producció, el sistema de distribució, el procés de recuperació, les necessitats de l’usuari i moltes altres exigències que ja no seran mai més com han estat els últims anys.
La indústria canvia, però també les eines de què disposa el dissenyador. Els processos artesanals, per exemple, que temps enrere s’utilitzaven per fer una maqueta o un prototip han quedat del tot obsolets. Ara és possible crear prototips funcionals en una fracció de temps que permet el desenvolupament de nous productes de manera més ràpida i de més qualitat.
Per un altre cantó moltes d’aquestes eines de la indústria estan, en major o menor grau, també disponibles per a petits estudis de disseny, artesans i petites empreses que els poden utilitzar no solament per desenvolupar el producte sinó també per produir petites sèries de productes altament personalitzats i/o especialitzats, cosa que pot ser la llavor de noves formes d’economia.
Instal·lacions com els anomenats laboratoris de fabricació –Fab-Lab– poden ser importants per a la innovació col·laborativa en la mesura que posen aquestes potents eines a l’abast de la ciutadania, de l’empresa i de la comunitat educativa.