//Plugins sense CDN ?>
Era el 1971 que el dissenyador Víctor Papanek publicava un llibre cabdal, "Disseny per a un món real". El llibre no va agradar gaire a la professió perquè entre altres coses titllava d'assassins els dissenyadors d'automòbils per fer vehicles més preocupats per l’style que no pas per la seguretat; a part d'això els seus dissenys pel tercer i quart món i la preocupació per les necessitats de totes les minories, el feien molt lluny dels interessos de la indústria i dels professionals.
Deu anys més tard apareixia a Itàlia un moviment que s'estendria per tot Europa que van anomenar disseny postmodern derivat de l’arquitectura del mateix nom. Eren els anys de la "movida", els bars de disseny i allò del "treballes o dissenyes?". El moviment va divulgar el disseny i va aportar un nou repertori de formes als objectes que estaven molt encallats en el disseny alemany (Braun i escola d'Ulm).
Però, diguem-ho clar, als que ha
víem llegit amb devoció a Papanek aquells dissenys ens feia pujar els colors a la cara, volent imitar la moda va ser un disseny frívol, insubstancial, i amb total menyspreu per la funcionalitat.
Sortosament el disseny ha recuperat el sentit comú i ara podeu veure l'exposició "Disseny per viure, 99 projectes per al món real" en el nou HUB del disseny a Barcelona. L'exposició presenta sis recorreguts del disseny més social, responsable i centrat en la persona.
L’exposició mostra la voluntat i la capacitat del disseny de modificar la realitat en cada un d’aquests àmbits cap una realitat millor o preferida. Són dissenys transformadors pensats per i tenint a la persona en l’objectiu. No sempre són dissenyadors els que canvien el món però si que ho és el mètode i l’esperit del disseny.
http://www.museudeldisseny.cat/ca/exposicio/disseny-viure