//Plugins sense CDN ?>
A l’any 2000 la ciutat de Tirana, Albània, va escollir com a alcalde un artista: Edi Rama. Aquest va voler canviar una ciutat que, a més d’estar dominada per la grisor i decadència soviètica, havia perdut molts espais públics per construccions i apropiacions il·legals. Rama va aconseguir alliberar aquests espais, va fer plantar arbres i crear espais verds i, a més, va incentivar que es pintessin els edificis de Tirana amb colors alegres i formes atrevides.
Artistes de tot arreu van anar a realitzar els seus projectes i van convertir blocs de habitatges, al centre de Tirana, en obres d'art contemporani. "Quan els colors van aparèixer per tot arreu, la il·lusió del canvi va començar a transformar l'esperit de la gent ... Les persones van començar a deixar menys escombraries als carrers. Van començar a pagar impostos. Van començar a sentir quelcom que havien oblidat ... La bellesa donava a la gent la sensació d'estar protegida. No era un fals sentiment: el crim va caure “ – explica el mateix alcalde.
Recentment hem tingut ocasió de visitar el poble de Penelles –a 15 Km d’Agramunt i a 24 Km de Tàrrega– que, per iniciativa de l’estudi de disseny Binomic.cat i amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida, ha creat El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural. En les tres edicions del festival s’ha omplert el poble d’obres murals: són obres de qualitat de molts i diferents estils fetes per artistes de procedència tan internacional com nacional.
És agradable, suggerent, divertit, fascinant, xocant… passejar pels carrers de Penelles, tot descobrint murals. Alguns són detalls discretament situats, altres monumentals i sorprenents; en trobes d’irònics, decoratius, tendres, còmics o surrealistes. És talment com un gran museu.
Ens comentava la gent del lloc que des que va començar el festival, el poble ha canviat: hi ha flors als balcons, els carres s’han asfaltat, la gent se sent orgullosa. “Gargar té la voluntat de realitzar intervencions artístiques i culturals en espais públics per millorar el poble, apropar l‘art a tothom i donar més recursos a la seva gent” – diuen els seus promotors.
El passat mes de maig amb motiu de la realització del mural de Núria Riba, dedicat als moixiganguers d’Igualada comentàvem els efectes beneficiosos que té l’art en les persones. Axí mateix no fa gaire la premsa es feia ressò de l’acord que l’associació de Metges Francòfons del Canadà havia fet amb el Museu de Belles Arts de Mont-real, pel qual aprovava que cada facultatiu pogués prescriure fins a 50 receptes d’entrada gratuïta amb la família al museu. Seguia la notícia dient que si l’exercici físic podía augmentar la presència d’hormones responsables del benestar, també hi ha evidències que la contemplació d’obres d’art afavoreix la secreció d’aquestes mateixes hormones que poden ajudar a superar moments d’un baix estat d’ànim, ja sigui per un trauma, malalties cròniques o depressions.
O sigui que, sisplau, posa art a la teva vida.
J Enric
Sta. Margarida de Montbui
18 de gener 2019.13:04h
Certament es així. Com diu Wikipedia, ”l´art és explorat dins l ´estètica, una braca de la filosofía”, l´amor de conèixer per conèixer, motivan emocions bones.