TORNAR
PUBLICITAT

Montserrat i el franquisme

societat
Dilluns, 13 març 2017. 12:00. Joan Pinyol

Gràcies a un recurs del PP d'Alacant la División Azul torna a tenir una plaça dedicada en aquella ciutat, l'intocable Valle de los Caídos no ha deixat mai de ser un parc temàtic del feixisme ple d'una simbologia anticonstitucional i, sense anar tan lluny, una altra divisió militar, els requetés carlistes del terç de Montserrat que van lluitar a favor de l'exèrcit rebel que es va carregar la República amb la força de les armes, són homenatjats diàriament al monestir de Montserrat d'una manera ben simbòlica que no he entès mai i que vull denunciar des d'aquí. A la sala prèvia a l'accés del cambril per on cada dia circula a pas lent una lenta i silenciosa filera de persones amb la intenció d'adorar la Moreneta, s'hi exhibeix d'allò més altiva la bandera del Terç de Montserrat dins una vitrina de grans proporcions que és admirada en tot moment. ¿Algú em pot explicar per què en un lloc tan visible i per què ningú fins ara no ho ha qüestionat mai?

En plena lluita per treure el meu avi del Valle de los Caídos i en el moment en què, per donar forma al documental “Avi, et trauré d'aquí!”, m'hi vaig desplaçar amb un equip de TV3 per gravar imatges des de l'exterior de la basílica –l'abat benedictí ens va impedir fer-hi a l'interior, entre molts altres obstacles i negatives- ja vaig sentir prou vergonya de constatar que aquell lloc sinistre continua sent una plaça forta dels vencedors de la guerra. En el mateix sentit em dol, i molt, que sigui tan visible la bandera del Terç de Montserrat, format per unes milícies nacionalcatòliques que van participar ben activament a la batalla de l'Ebre. Si aquests requetés estaven convençuts que la Verge de Montserrat els protegiria desviant les bales republicanes i per això duien una estampa de la Moreneta cosida sobre el cor amb el lema “Detente Bala, el Corazón de Jesús està conmigo”, ¿no és un menysteniment en majúscules a les seves víctimes i llurs familiars que continuï aquell homenatge tan involuntàriament transitat? Des d'aquí demano que es retiri immediatament aquella bandera.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.