TORNAR
PUBLICITAT

Polígon ‘en venda’

Cap parcel·la venuda a Can Parera de Castellolí

economia
Dimarts, 9 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El passat mes de setembre l’Incasòl va treure a la venda 45.000 metres quadrats de sòl del nou sector d’activitat econòmica de Can Parera, a Castellolí. El desembre, quan s’havia esgotat el termini de concurrència i sense cap tracte tancat, es va obrir un altre període, mantenint el preu base. Tot i això, a hores d’ara el polígon continua sense cap parcel·la ocupada.

Polígon de Can Parera - Incasòl

Des de l’Incasòl, informen que hi ha hagut empreses interessades a establir-s’hi, però de moment no hi ha cap tracte ferm. L’organisme està treballant amb més accions de comercialització per tal de promoure l’ocupació a aquest nou polígon, destacant-ne la sobretot la bona comunicació.

Malgrat això, Can Parera està urbanitzat i a punt d’acollir empreses des del passat setembre i, de moment, encara no n’hi ha cap. L’alcalde, Jesús Brugués, apunta que ‘és una època molt difícil’, i que segurament que ‘si el polígon s’hagués enllestit abans a hores d’ara ja hi hauria més moviment’. Brugués afirma que des de l’Ajuntament s’està fent tot el possible per promocionar-lo a nivell més local.

Només motor

Qui també està movent fils perquè el polígon entri en funcionament és el Consell Comarcal de l’Anoia. En aquest sentit, el president Marc Castells apunta que Can Parera ha d’acollir necessàriament empreses del sector del motor, ‘que donin valor afegit a la zona’. Segons Castells, tant el Consell com l’Ajuntament estan convençuts que seria un error si l’Incasòl vengués les parcel·les a empreses d’altres sectors.

A banda del polígon de Can Parera, de Castellolí, aquest primer trimestre de l’any hi ha previsió que l’Incasòl tregui a la venda parcel•les industrials a Santa Margarida de Montbui (Plans de la Tossa) i a Vilanova del Camí (parc empresarial).


6 Comentaris

j

josep

igualada

10 de febrer 2010.16:34h

Respondre

Constato que:
1/ L’objectiu d’un polígon és que s’ompli sinó no genera riquesa.Per tant, tot el que tu vulguis, però el que és bo és que el polígon estigui ple. Entre aquest polígon... Llegir més buit, les hectàrees disponibles en els polígons existents i les que es posaran a disposició ben aviat a la comarca, ens surten les hectàrees per industrial per les orelles. Això no vol dir que no entengui que si el sòl industrial està saturat representa un problema per l’arribada de nova activitat i implica que el sòl s’encareixi. Però aquest no és el nostre cas.
2/ La teva visió d’un polígon és purament mercantil, de quadrar balanços econòmics i ho deslligues de l’entorn i del que substitueixen. Els polígons es fan a costa de terreny rural que té valor econòmic (una producció concreta, una possibilitat de mantenir explotacions viables i l’activitat indirecta que genera) però també té un valor que en definitiva és qualitat de vida i que el polígon malmet (paisatge, biodiversitat, connector ecològic, ...).
Per tant, tenir polígons buits com tenim i planificar-ne de nous amb grans extensions (un mínim de 500 hectàrees és el que preveu l’ajuntament d’Òdenaen el POUM que està redactant: entre can morera i zona associada i un segon polígon associat a l’aeròdrom) és una temeritat, una barbaritat i un acte de ceguesa amb repercussions irreversibles.

j

josep-m ramonjoan

igd

9 de febrer 2010.21:06h

Respondre

Constato dues evidències:
1/ El preu del sòl és on es troven oferta i demanda en equilibri.
2/ Els especuladors sols fan negoci quan controlen la oferta (és minsa) i per tant ”especulen” a... Llegir més l’espera de que el preu creixi per desequilibri.

Per tant, és bo que tinguem polígons buits, per dos motius:
1/ Un ampli excès de sol industrial buit (excès d’oferta) mantindrà els preus prop dels costos de producció (urbanització + pèrdua de producció agrària/forestal captialitzada). O sia, hi haurà sol barat i per tant competitiu.
2/ Si hi ha sol competitiu, quan es recuperi la demanda atreurem inversions, (si a més tenim els serveis adequats i les persones formades) i això implica llocs de treball i riquesa.

Si a més ho fem amb previsió temporal i planificació, millor. Les accions correctament planificades solen assolir més èxit.

I per cert, un desig, mantingueu el polígon de Castellolí com a zona industrial especialment vinculada al motor, tot potenciant el circuit Parc-Motor, és un fet distintiu i si tenim paciència tindrà èxit.
Renunciar al projecte per instal·lar qualsevol cosa a la llarga perjudicarà la zona i el projecte del circuit.,

j

josep

igualada

9 de febrer 2010.18:13h

Respondre

aniset,
no t’entenc,
amb qui parles?
qui diu que no pot haver-hi serveis sense indústria?
qui no vol indústria?, qui diu que els serveis no són el futur?
tu que dius?
?!

a

aniset

igualada

9 de febrer 2010.13:59h

Respondre

si no voleu industria, i dieu que els serveis no son el futur (jo sempre llegeixo les vostres critiques dient que no hi poden haver serveis sense industria). Llabors... a que ens dediquem? Al camp?

j

josep

igualada

9 de febrer 2010.12:03h

Respondre

Aquesta situació és trista, però és la conseqüència del que hem sembrat. Sembla que volem seguir endavant ignorant com hem arribat on som. Ens podem enganyar a nosaltres mateixos amb discuros.... Llegir més Ens podem il·lusionar amb projectes. Però la realitat és difícil tergiversar-la.

Sortosament, l’economia insotenible del diner fàcil de la construcció ha dit prou. I no perquè hagim vist la perillositat de l’estratègia, sinó perquè l’ha enfonsat el seu propi pes. I n’estem pagant la conseqüència amb la incapacitat que arrastrem de sortir d’aquest forat.

L’estratègia de construir polígons és una arma de doble fil. Si bé podria atraure empreses productives, arrastra la component especulativa de negoci basat en la compravenda de parcel·les o de naus. I aquesta part de la història que ha impulsat la creació de polígons a granel `per tota la Conca, això sí, ben guarnida amb el vestit de ”progrés” s’ha autodestruit.
Ara veiem com els discursos, que també feien resonar els sindicats, de falta de sòl industrial s’adeien només a una estratègia d’economia constructiva que alimentaven polítics i empresaris de mires curtes.

Aviat tindrem més sòl industrial a la comarca (vilanova i montbui) i podrem reafirmar com s’acumula el sòl industrial buit.Cal canviar el xip. Qui entengui que Igualada, Òdena i empresaris segueixin capficats en fer un nou polígon a can Morera que m’ho expliqui. Si la ZF vol fer magatzems (per ben poc ens venem) la comarca disposa i disposarà d’hectàres noves de trinca sificients que complementen la llista inmmensa de naus en venda i lloguer que trobareu si us pasegeu pel polígons existents. És de savis rectificar! No cal seguir pendent avall.

J

Joan IGD

Igualada

9 de febrer 2010.09:54h

Respondre

A veure que passa ara amb el nou polígon de Montbui tan de bo s’ocupi.
Si finalment ni a Castellolí (motor) ni a Montbui (tot tipus d’empresa) no es venen parcel•les, algú haurà de... Llegir més començar a plantejar-se per què s’han de destruir 400 Ha a Can Morera per fer més carrers i parcel•les sense vendre.
L’excusa de la manca de sòl industrial no pot ser l’excusa per anar destruint terreny per fer-hi polígons que no es venen i enriquir únicament a promotors.
Es evident que no es el millor moment, però els bons moments tardaran a venir, i quan vinguin ja buscarem el lloc idoni per fer nou sòl industrial.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.