TORNAR

Jordi Muñoz: 'Igualada ha respost força bé a la crida del 25A'

El politòleg afirma que s’hi esperava un 19% de participació

politica
Dimecres, 5 maig 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En una entrevista publicada a directe!cat, el politòleg Jordi Muñoz analitza els resultats aconseguits en la recent onada de consultes, el 25 d’abril. Les xifres, diu, han estat les que s’esperaven i fins i tot una mica per sobre de les previsions que s’havien fet, tenint en compte el nombre d’habitants i la configuració social de cada indret. D'altra banda, el politòleg havia fet diverses 'prediccions' amb anterioritat a les consultes: A la capital de l’Anoia, per exemple, Muñoz havia manifestat que la projecció era del 19% i la participació final va ser del 23,3%, per la qual cosa valora ara que Igualada ha respost força bé a la crida del 25A, proporcionalment més que en altres indrets, i que l’organització pot estar satisfeta dels resultats aconseguits.

Consulta sobre la independència a Igualada

Sobre les dades de participació, que han anat decaient en les successives onades, el politòleg afirma en l'entrevista que no hi ha pas ‘símptomes de desmobilització’; en tot cas, la davallada respon a la major dificultat dels municipis que hi participaven, ja sigui per dimensions o per les característiques sociopolítiques de cada cas. Així, declara que la grandària dels municipis pot explicar fins el 40% de les diferències de participació; altres factors són la participació en anteriors eleccions, el vot als partits que recolzen la consulta o el percentatge d’estrangers al padró. Finalment, el 30% de les diferències es poden explicar per la feina de l’organització.

Jordi Muñoz opina que comparar les consultes amb les eleccions convencionals ‘no és rigorós’, perquè les característiques d’aquests processos no són comparables. Segons el politòleg, les consultes s’assemblen més aviat a una manifestació o acció col·lectiva: una mobilització cívica impulsada per un moviment social.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.