TORNAR

El pressupost del 2014 destinarà 7,4 milions d’euros al retorn de deute bancari i al pagament d’interessos

El govern afirma que millora la salut financera. 'Estàvem a l'UVI i ara hem passat a planta' - diu Castells

politica
Dimecres, 11 desembre 2013. 13:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d’Igualada dedicarà l’any vinent 7,4 milions d’euros al retorn de deute bancari i al pagament d’interessos. Per segon any consecutiu, el consistori destinarà més del 16% del seu 
pressupost a la reducció de l’alt endeutament que arrossega. El pressupost pel 2014 és de 48,4 milions d'euros i segons el govern respon a un projecte de ciutat que vol fer costat a la recuperació econòmica. L’impuls de l’economia i el suport social a aquells que més noten els efectes de la crisi tornaran a ser eixos vertebradors de l’acció municipal.

Joan Torras, Marc Castells i Jordi Segura, durant la presentació dels comptes pel 2014

L’Ajuntament d’Igualada seguirà aplicant l’any vinent el seu pla de reducció del deute,

tant pel que fa a aquell que acumula el propi consistori, com al de les seves empreses

municipals i organismes autònoms. L’any 2011, aquest deute consolidat arribava als

48’4 milions d’euros, l’any 2012 es va tancar amb 46’5 milions d’euros i el 2013 es

tancarà lleugerament per sobre dels 43 milions d’euros. De cara a 2014, però, aquesta

xifra s’ha de tornar a reduir de manera significativa.

En el nou pressupost per a l’any vinent es contempla destinar 5’6 milions d’euros al

retorn de deute als bancs, fet que situaria la xifra prevista de deute d’aquí a dotze

mesos a prop dels 38 milions d’euros, sempre i quan no sigui necessari accedir a

noves operacions de crèdit. La previsió de cara a 2015, se situa al voltant dels 34

milions.

A més dels diners compromesos per aquest concepte, el nou pressupost preveu que

caldrà destinar 1’8 milions d’euros al pagament dels interessos vinculats al deute. En

total, doncs, el 2014 es destinaran 7’4 milions, el 16,2% del pressupost anual de la

corporació, a satisfer les obligacions bancàries. L’any 2013 aquesta xifra ha estat molt

similar, de 7’5 milions d’euros.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, recorda que “seguim en la bona línia de tornar el

màxim volum de deute possible en la present legislatura i eixugar l’immens deute

heretat en la mesura del possible”. De moment, contemplant l’actual any 2013 i el

pressupostat per al 2014, ja s’hauran tornat gairebé 12 milions, xifra que arriba als 15

si es comptabilitzen els interessos. L'alcalde ha fet un símil entre la situació actual de les finances de l'Ajuntament i els malalts que es recuperen a l'hospital: hem sortit de la UVI i ara estem a planta, però encara ens queda una bona temporada de recuperació''.

La previsió, segons ha afirmat avui el tinent d’alcalde d’Hisenda i Interior, Jordi Segura,

és “arribar a final de l’any 2014 amb un deute consolidat al voltant dels 38 milions

d’euros i seguir aproximant-nos al percentatge d’endeutament del 75%”. Segura

afegeix que “la feina s’està fent bé, estem recuperant mica en mica la bona imatge de

la institució, estem gestionant amb seny les empreses municipals i les entitats

bancàries ens estan transmeten i ampliant la seva confiança”. En definitiva “creiem

que estem progressant adequadament”, conclou.

Un pressupost per fer costat a la recuperació econòmica

El govern municipal d’Igualada, format per CiU i ERC, ha avançat aquest dimecres, 11 de desembre, les línies bàsiques del pressupost 2014 que es durà a l'aprovació del ple municipal el proper dimarts. Els responsables d’exposar els detalls han estat l’alcalde, Marc Castells, i els tinents d’alcalde d’Acció Social i d’Hisenda, Joan Torras i Jordi Segura. El pressupost per al proper exercici arribarà als 45,7 milions d’euros pel que fa al consistori i als 48,4 milions d’euros contemplant les empreses municipals i organismes autònoms que en depenen. L’increment aproximat respecte el pressupost de l’any 2013, doncs, serà d’un 6%.

En el capítol d’inversions, Marc Castells assegura que “fem una aposta clara per la ciutat d’Igualada i els seus ciutadans, per millorar l’espai, les instal·lacions i els equipaments”. Així doncs, es preveuen inversions per valor d’uns 2,6 milions d’euros, destacant projectes com el nou campus universitari de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI) al Pla de la Massa, el futur Centre Europeu de la Pell de Qualitat a l’Adoberia Bella o noves zones blanques d’aparcament, entre altres. L’alcalde d’Igualada, però, ha destacat molt especialment els prop de 700.000 euros que es destinaran al Pla de Millora de l’Espai Urbà i el Equipaments Municipals, incloent intervencions en l’entorn i l’espai públic, el pla d’asfaltats, la segona fase de les millores al polígon de Les Comes, a la piscina del Molí Nou i a les instal·lacions esportives de Les Comes, accions d’arranjament als cementiris, actuacions al Museu de la Pell, la Biblioteca Central i el Mercat Municipal i l’inici també de la renovació dels vehicles dels serveis municipals. La voluntat, segons s’ha explicat aquest migdia, passa per seguir duent a terme només aquelles inversions imprescindibles o que han de tenir un veritable retorn per la ciutat.

Castells afirma que “volem que aquest sigui un pressupost per a la bona gestió de la institució però és, alhora, un projecte de ciutat i una eina que ens ha de permetre ajudar els sectors econòmics a tirar endavant una recuperació que molts ja comencen a albirar encara que sigui tímidament”. Concretament, es preveu destinar 2,7 milions d’euros a l’àmbit de la Dinamització Econòmica, un 21% més que el 2013, amb apostes importants com el projecte de capitalitat europea de la Pell de Qualitat, la campanya de captació d’inversions i d’impuls del tèxtil Igualada Punt de Moda, el centre 4D Health i el projecte europeu 4D Cities, l’esmentat nou campus universitari i, evidentment, el foment de l’activitat empresarial, emprenedora, firal i comercial. Destaquen molt especialment els recursos destinats a l’impuls del tèxtil, 150.000 euros que contemplen, entre altres, la creació d’una planta de prototipatge que permetrà augmentar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses locals del sector.

En l’àmbit social, el govern municipal destinarà més de 3,6 milions d’euros, una quantitat fins i tot superior a la xifra rècord de l‘any actual, incrementant els recursos en gairebé un 10%. El consistori s’ha fixat com a objectiu continuar el desplegament i consolidar el Pacte Social per Igualada, les mesures engegades la tardor del 2012 per a fer costat a les famílies i persones amb menys recursos. A banda del reforç del Banc de Queviures, dels ajuts a l’escolarització, dels programes per a evitar l’exclusió social i dels ajuts per a reduir els consums a la llar, enguany, com ja es va avançar el passat mes d’octubre, l’Ajuntament contempla 150.000 euros per donar subvencions que ajudin aquelles persones grans amb més dificultats a pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI). El republicà Joan Torras, tinent d’alcalde d’Acció Social, afirma que “l’any vinent tornarem a fer un esforç encara més gran per a fer costat a aquells que més pateixen la crisi; aquest Ajuntament és l’Administració que els és més propera i tenim l’obligació d’estar al seu costat”. Tottas també ha recordat que la partida destinada als serveis socials és l'única que no ha patit retallades durant els anys de govern de CIU i ERC, i que els del 2014 són els pressupostos més importants de la història pel que fa a aquesta àrea de govern: 'El 2007 l'acció social representava un 3,7% del pressupost, mentre que aquest 2018 arribarem gairebé al 8%''.

L’alcalde d’Igualada, finalment, agraeix el suport rebut d’altres administracions públiques, com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a l’hora de contribuir econòmicament en els projectes que impulsa el consistori.


2 Comentaris

M

Maria Ll.

Igualada

12 de desembre 2013.16:48h

Respondre

No tinc cap simpatia pel PP, però es que ”el merder” econòmic que els hi va deixar el PSOE també a Madrid es per fotre la gorra al foc

d

de que hem sona ?

igda

11 de desembre 2013.18:28h

Respondre

’Estàvem a l’UVI i ara hem passat a planta’ - diu Castells.
Quins pocs recursos intel·lectual els del Sr Castell. !!!!!!!!!!!
Aquesta frase feta, hem recorda, la que sentim , un dia si i un... Llegir més altra també, dels polítics del PP.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.