TORNAR

Vich acusa Pere Navarro i Teo Romero de tolerar "una tupinada"

Denuncia el boicot constant del PSC local al seu govern

politica
Dimecres, 28 gener 2015. 13:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Per carta, Joan Vich ha traslladat al president del PSC la seva decisió d'estripar el carnet. Vich lamenta que el partit hagi perdut la centralitat política. Acusa Pere Navarro d'haver fet l'orni en les polèmiques primàries de l'any passat a Vilanova del Camí, quan un sector va denunciar irregularitats. 

Després de 40 anys, Joan Vich deixarà de pagar la quota del PSC el mes vinent. L'ex alcalde de Vilanova ha dit "prou" després de la visita de Miquel Iceta a la Fira del Camí Ral, en la qual va recolzar la candidata del PSC Noemí Trucharte "mentre es menystenia la feina que hem fet tots aquests anys els socialistes de Vilanova". Acusa l'aparell local del PSC per la "tupinada" de les primàries de fa un any a Vilanova: "van inscriure 13 militants familiars de gent de l'executiva de cop, mentre hi va haver altra gent que va esperar tres anys per entrar". Vich carrega contra Iceta i Pere Navarro per no haver atès les denúncies d'irregularitats i no haver observat neutralitat. A darrera de tot, hi veu la mà de Teo Romero, líder del PSC anoienc. 

Joan Vich, aquest dimecresL'ex alcalde de Vilanova de 1979 a 2014 ha comparegut aquest dimecres al matí davant els mitjans. Ha estat inusualment dur i ha apuntat per primer cop clarament contra Carles Majoral, líder del PSC local, i Teo Romero, primer secretari comarcal i alcalde de Montbui. Els veu a darrere de "la tupinada de les eleccions primàries" per a la candidatura al PSC de Vilanova per les properes municipals. Denuncia també el boicot de l'aparell del PSC a la seva pròpia candidatura a les passades eleccions del 2011. 

El boicot del nucli dur del PSC vilanoví al projecte de Vich -que ha fet autocrítica i ha reconegut que no hauria d'haver estat cap de llista el 2011- s'ha estés segons l'històric alcalde al llarg de tot el mandat. "Ja el 2011 es van fer unes primàries que no eren obertes com les volia jo, a esquenes meves" assegura, mentre el granollerí Josep Mayoral -responsable de Política Municipal del PSC- mirava cap a una altra banda tot aquest temps, aliè "al boicot actiu a la campanya electoral".

L'adéu a l'executiva local

Vich ha detallat una situació esperpèntica. El 2011 no es volia presentar, però "es va vetar una llista més jove i renovadora". El caos va seguir mesos després, mentre el grup municipal del PSC formava govern, l'executiva local "es va negar a deixar entrar regidors socialistes", entre aquests Vanesa González, l'actual alcaldessa. També es va bloquejar des d'aleshores l'entrada de nous militants al partit. Començava la dinàmica que hi ha hagut del 2011 fins ara: mentre uns membres del PSC governaven, l'aparell local "recolzava a l'oposició activament, en tenim proves" assegura Vich, "hi ha hagut un treball soterrat" tot aquest temps.

Acusa Carles Majoral i Teo Romero d'haver "congelat l'entrada de nous militants al PSC, que van esperar tres anys i mig, i que eren part del projecte renovador. Sí que van poder entrar quan el 2014 van entrar també 9 militants nous familiars de Noemí Trucharte", la candidata de l'aparell a les primàries del 2015. Vich entén que "van parar l'entrada de nous militants fins que n'hi van poder posar una majoria dels seus". Aquests serien els 9 familiars de Trucharte i 4 familiars més afins a l'executiva. 

Vich aprova la gestió de la seva successora, Vanesa González, i aplaudeix que es retirés de les primàries del 2014 "davant la tupinada". Afirma que l'actual alcaldessa "volia fer unes primàries obertes a la població, però no va ser possible". Tot el procés, segons Vich, va ser observat amb indiferència des del Carrer Nicaragua: "la democràcia interna és inexistent". L'ex alcalde no va veure cap acció de Pere Navarro o Josep Mayoral per garantir unes primàries netes, malgrat que des de l'Ajuntament "es va denunciar el boicot". 

"Ja no em reconec en aquest partit"

L'adéu al PSC de Joan Vich és fruit de diverses dinàmiques complexes, ell mateix ho reconeix. Després de cedir la vara a Vanesa González el dia de Sant Jordi de l'any passat, malgrat estar apartat de la primera línia política, va continuar dins el PSC. "Em resistia a marxar, vaig sentir recança, hi havia estat tota la vida" confessa. Considera que "el partit era plural, ara és homogeni. El PSC ja no ocupa l'espai central de l'esquerra catalanista" i que ara "es premia als qui ho fan malament i es castiga als qui ho fan una mica bé. Ja no m'hi reconec". 

La gota que ha fet vessar el vas va ser la visita d'Iceta fa tres setmanes a la Fira del Camí Ral, on es va reproduir la dinàmica dels darrers anys. El PSC nacional va donar suport a  l'aparell i, així, a la seva candidata Noemí Trucharte, "mentre renegaven de 35 anys de governs, precisament socialistes, a Vilanova del Camí, quan tant Trucharte com Carles Majoral, aquest 16 anys, havien estat regidors amb mi". El PSC fent oposició al PSC, cosa que "no té nom".

Dards a Teo Romero

Vich ara s'ofereix a ajudar, des de fora, voluntàriament, a la seva successora Vanesa González, però no ja dins la política. Els darrers anys han estat durs per a ell. Nega que s'hagi aferrat a la cadira: "em presentava a les reeleccions perquè m'ho posaven fàcil. I, al revés d'altres, no he colat familiars ni he necessitat cap trampa per ser alcaldable". En les causes del divorci amb el PSC anoienc hi veu l'influx del primer secretari Teo Romero. "Les agrupacions de Vilanova i Igualada sempre vam menjar a part dins el grup comarcal", assegura, "amb sensibilitats diferents de la resta" de socialistes anoiencs. 

"De cop i volta", comenta, "Carles Majoral i el PSC de Vilanova es van distanciar de nosaltres" i es van aproximar a l'alcalde de Montbui. De Montbui va venir el 2011 la candidatura de Francisco Palacios del VA!: "estic segur que Romero coneixia el que es coïa, tot i que no la va recolzar, però no ens va avisar". De fet, el propi Vich va pactar amb el VA! temporalment. Sobre Romero l'alcalde vilanoví aclareix que "en cap moment ha parat d'intervenir en el PSC d'altres municipis, ni en el nostre. És cert que mai hem tingut afinitat. Ara està imputat i hauria de retirar-se, tot i que espero que sigui innocent".

La darrera decepció per a Vich ha estat Miquel Iceta, que "ha sortit sempre per petaneres". L'actual líder del PSC català també va ignorar el grup municipal vilanoví "i durant temps no ens va dir res. Només em va saludar el dia de la Fira. Després, ja hem desistit d'entendre'ns-hi".

 


3 Comentaris

M

Montserrat

29 de gener 2015.16:19h

Respondre

Aquest senyor, per dir alguna cosa, s’ha passat 30 anys de ”senyoritu” d’un poble alienat. Vinga festetes, sardinades i balls per als jubilats, el vot captiu, amenaçant ui si vé la dreta.... Llegir més Tant podria haver estat socialista com del PP, el que sempre ha volgut és ser al poder per exercir de cacic.

P

Pere Trius

vilanova

29 de gener 2015.11:51h

Respondre

A vostè Sr. Vich li hagués sigut fonamental coneixen la estratègia del President Tarradellas per anar per la política, evidentment ja no li queda temps per aprendre, lleig molt lleig el que fa... Llegir més vostè. I fa molt de mal a Vilanova.

P

Pere Trius

vilanova

29 de gener 2015.11:51h

Respondre

A vostè Sr. Vich li hagués sigut fonamental coneixen la estratègia del President Tarradellas per anar per la política, evidentment ja no li queda temps per aprendre, lleig molt lleig el que fa... Llegir més vostè. I fa molt de mal a Vilanova.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.