AMIC

El camí a l'escola

Publicat a per AMIC
Divendres, 28/7/2017
1376 lectures

El camí a l'escola

A partir de 7 anys Autor: McCARNEY, Rosemary; Plan Internacional Trad / Adap: Susana Tornero Editorial: Juventud Pàgines: 32

 

L’any 2013 es va estrenar al cinema Sur le chemin de l’école, del director Pascal Plisson. El documental posava en evidència la dificultat de molts infants d’arreu del món per a arribar a l’escola. Arran de l’impacte d’aquell documental, neix el llibre El camí a l’escola, editat l’any 2015 per l’organització Plan Internacional i traduït un any més tard per Juventud.

El llibre, per format i contingut, recorda la històrica col·lecció Alfabet Solidari d’Intermón Oxfam, ja que en un mateix format apaïsat presenta un seguit de fotografies que retraten el dia a dia d’infants de realitats llunyanes a la nostra.

En aquest cas, l’autora ha recollit el testimoni gràfic del camí que fan els nens i nenes per anar a classe, més enllà del continent europeu.

El breu text que fa de fil conductor i acompanya les fotografies comença explicant que molts infants no poden anar a l’escola, ja sigui perquè com que són pobres han de treballar, o perquè desastres naturals les han destruït. I a continuació, ja se centra en aquells infants afortunats que, malgrat tenir la sort de poder-hi anar, han de vèncer un munt d’entrebancs per arribar-hi.

El text ens ajuda a matisar algunes de les escenes, però realment la força de les imatges s’emporta tot el pes de la proposta: ponts esfondrats, nens en canoa, camins rocallosos...

El llibre aconsegueix dur a bon port el seu objectiu: mostrar l’esperit de lluita dels infants que s’adonen del valor de rebre una educació. I ho fa a partir de la fotografia documental i amb certa voluntat artística, un fet encara poc habitual en els llibres per a infants.

És un llibre per compartir, que generarà converses i que, més enllà del gaudi de les imatges remourà més d'una consciència.

Glòria Gorchs / ClijCAT / AMIC

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.