Dimecres, 27/4/2016
1365 lectures

El dia 23 del passat mes de març, la coneguda companyia Microsoft va presentar un programa informàtic que s'utilitzaria en la plataforma Twitter, sobretot entre el jovent d’entre 18 i 24 anys. El seu nom era Tay i la seva funció havia de ser la de comportar-se com un humà, podent mantenir-hi converses.

Seria com una mena d’amic virtual, d’algú que et trobes a la barra de la disco o del pub i amb qui si vols, pots mantenir una conversa, normalment parlant de futileses, però a qui no has de demanar com es diu, doncs ja saps que es diu Tay, no et demanarà que convidis, però a qui tampoc  podràs demanar que et convidi.

L’invent va durar poc. Va durar 24 hores i sota el meu parer això és poc. El motiu va ser que amb 24 hores, Tay es va convertir en racista, xenòfoba i sexista. Sols per posar un exemple, va arribar a afirmar que “Hitler hauria fet un treball millor que el mono que tenim ara”.

Tot un rècord. El dia 25 Microsoft donava explicacions, lamentant el que havia succeït i esperant poder tornar a connectar-ho, esperem que després dels oportuns canvis (a l’enllaç podreu obtenir més informació).

L’expressió “intel·ligència artificial” té el seu mèrit, però no ens enganyem, deu tenir les seves semblances amb el que hauríem d’anomenar “intel·ligència natural”. Una de les causes  que Tay esdevingués un/a bona peça, diuen que van ser les males companyies. M’ho crec, no hi ha com uns “mal andandus” per fotre’t el camí enlaire. Tay havia d’aprendre de les converses que mantindria amb els joves, i sembla que va ser així. Ara bé, si els joves (o ves a saber si no tan joves) amb qui va tractar eren un personal d’aquell a qui voldries que els teus fills no s’acostessin mai, i Tay s’hi va acostar, doncs... ja sabem el final: Desconnexió.

Quan quelcom semblant passa amb la intel·ligència natural, feina pot haver-hi per reconduir la situació i segurament el procés haurà de combinar  saber discernir entre el que està bé del que està malament i compaginar-ho amb la llibertat. Qui no ha pensat en la possibilitat d’inserir un botó de reset en alguns nens? Doncs això no existeix ni existirà mai.

Altres articles de Lambert Jorba

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.