Divendres, 26/5/2017
2118 lectures

Fer més mal que el fred tardà

Sovint les dites populars es repeteixen com un joc de paraules o com una frase feta sense sentit literal. Però a vegades, tornen a prendre tot el seu significat.

El passat 28 d'abril -i els dies precedents- es va produir una baixada de temperatures que va provocar gelades que van afectar de manera notable els conreus de la comarca de l'Anoia i altres punts de la Catalunya interior.

El percentatge de danys sembla elevat, però cal veure l'evolució de la collita per a determinar les pèrdues reals.

L'aire fred pesa més que l'aire càlid, i durant la matinada (si no hi ha vent ni núvols), el fred s'acumula a les fondalades i a vegades el dany és qüestió de metres i, fins i tot, de centímetres.

Passades unes hores ja es detecten danys en les parts tendres dels conreus més sensibles. Vinya, patates i noguers ens fan adonar de fins a quin punt ha arribat el dany. A la nostra comarca, arriba a assecar el cent per cent d'algunes vinyes. La planta no mor, tornarà a brotar, però perd la capacitat de produir fruit.

Passats uns dies es veu clara la incidència del fred en els fruits ja formats, com ametlles, cireres o albercocs. Les ametlles ja havien assolit el seu tamany definitiu, i ara veiem com, esgrogueïdes, cauen.

Passades unes setmanes es fa evident l'afectació en cereals i pèsols. Sobretot, es fa visible en l'ordi, en el qual les espigues bones s'inclinen pel pes dels grans, mentre les que van ser malmeses per la gelada, romanen dretes, sense fruit.

El fred, com les altres adversitats climàtiques, està cobert per l'assegurança de danys d'Agroseguro. Però ens trobem que la normativa de l'assegurança avalua el dany per fred en el conjunt de l'explotació, no pas parcel·la a parcel·la. Així hauria de ser, ja que el dany per fred és un fenomen puntual, local, no pas general.

Això ens porta que, a la pràctica, molt poc o res del dany sofert serà indemnitzable, tot i anar pagant una quota a l'asseguradora any rere any.

No es pot dir blat fins que no és al sac, ben lligat... i cobrat!

Altres articles de Joan Vidal Marsal

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.