Divendres, 30/6/2017
2028 lectures

Passejada pels entorns d'Igualada

Anar d’excursió, caminar o simplement passejar, encara que solament sigui pels afores d’Igualada, ens donarà sensació de pau i d’esbarjo tot fent exercici. Si a més a més s’hi afegeix una visita de tipus cultural es pot arrodonir una bonica matinal. Us proposem un curt recorregut molt planer i molt fàcil des de Fàtima per la zona de l’estadi atlètic, parc de Puigcornet i Pla de la Maça (o Massa).

Aparquem els cotxes al costat del camp de futbol de Fàtima. Travessem el barri i pel pont penjat (100 m de llargada i 40 m d’alçada el punt més alt) anem per la pineda del parc de Puigcornet i seguim un tram del camí de l’Espelt per arribar per estret corriol a la urbanització del Pla de la Maça per la zona dels col·legis Montclar. Asfalt fins a l’ermita de sant Jaume Sesoliveres.

Sant Jaume Sesoliveres està documentada des de l'any 1059. És un edifici romànic de planta rectangular, d'una sola nau amb absis semicircular, amb el portal al mur de migdia, segurament del segle XII, que va ser sobrealçat i molt alterat durant els segles XIV a XVIII. La primitiva volta devia esfondrar-se en algun moment desconegut, raó per la qual l'edifici fou apuntalat amb contraforts al mur de migdia, i els murs s'apujaren per tal de construir una nova volta de rajol amb llunetes, de tipus barroc. Fou afegit un campanar d'espadanya al mur de ponent. Va quedar abandonada després de la desamortització de l'any 1835, i tot i que l'any 1975 va ser declarada Monument Historicoartístic, des d'aquells temps no havia estat rehabilitada fins que, entre els anys 1993 i 1995, es van dur a terme les obres de recuperació i es va fer accessible als visitants, que tenen, a més, l'oportunitat de gaudir d'una magnífica vista de l'entorn. L'ermita és, a més, parada obligatòria en el camí de Sant Jaume, que va de Montserrat a Logronyo.. Com a curiositat podem dir que hi ha autors que identifiquen les esquerdes de l’absis, avui perfectament restaurades i la caiguda de la volta de la coberta original, amb un terratrèmol del 2 de febrer de 1428 que va sacsejar aquesta zona de la Catalunya interior. Abans d’esmorzar tenim l’oportunitat de visitar el seu interior.

 

Distància recorreguda: 5 km.

Temps net de camí: 1 hora i mitja

Text: Joan Mollà
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.