Divendres, 28/4/2017
1782 lectures

Pel terme de Veciana

Santa Maia de Veciana Sant Pere de Montfalcó Gros Mas Garreta

Proposem una sortida pels entorns del poble de Veciana, pertanyent a l’Anoia però ja a l’Alta Segarra, que té l’afegitó dels nuclis de Montfalcó, Sant Pere del Vim, Santa Maria del Camí i Segur. El  poble, cap de municipi,  és un petit agrupament de cases que es troba sobre un tossal costerut a 664 m.a.. L’actual església parroquial, als afores del poble, sobre l’indret on la carretera BV-1005 enllaça amb la BV-1004, és la de Santa Maria de Veciana on hi farem parada a la tornada. De moment deixem els cotxes al nou i ampli aparcament al costat mateix de l’església.

Pel camí que s’enfila en contínua pujada, tot passant per davant de Cal Tots i per l’Obaga del Rector, ens encaminem al llogaret de Montfalcó el Gros, format per un petit agrupament de cases situat als peus de l’antic castell de Montfalcó del qual queden les  escasses restes dels esfondralls d’una torre dalt d’un turonet. Una mica abans hi ha el temple de Sant Pere de Montfalcó el Gros, un edifici romànic aixecat en el transcurs del segle XII, arquitectònicament d’una sola nau, culminat per un absis semicircular, amb tècniques constructives poc evolucionades i amb forma de barca. Ha patit un important seguit de remodelacions que han desfigurat notablement la seva factura romànica. El campanar d’espadanya és modern i té annexades una capella, una sagristia i un cementiri de blocs de nínxols emblanquinats agrupats per famílies. El conjunt està força ben conservat. Esmorzem al peu de l’escalinata de la porta d’entrada.

Després d’un petit recorregut pel poble, descendim per una àmplia i cuidada pista passant per Mas Garreta, a 500 m del nucli de Montfalcó, i per sota de la Roca Plana, fins a arribar novament a Santa Maria de Veciana. Un conjunt que ha estat modernament restaurat amb grans obres de millora a tot l’entorn. D’origen romànic (documentada des del 1081) ha estat sobrealçada i eliminada la coberta gòtica. A la façana de migdia hi ha la porta original que conserva l’ornamentació romana a les arquivoltes, però s`han perdut les columnes originals. Davant la porta moderna hi ha un atri d’arcs de mig punt, obra neoromànica del segle XX. En recomanem una visita, val la pena.

 

Distància recorreguda 8,5 km.

Desnivell acumulat 245  m.

Temps net de camí, descomptades aturades, 2 hores i 20 minuts. 

 

Text: Joan Mollà
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.