Dijous, 1/11/2018
1865 lectures

Per terres penedesenques

 

Sortirem des de Santa Maria de Bellver, llogaret que pertany a Font-rubí, municipi del Penedès, al que s’hi arriba per les Casetes d’en Raspall. És en un paratge natural privilegiat que el formen grans extensions de terres de conreu, principalment vinyes i oliveres, i envoltat de muntanyes amb importants extensions de bosc, nombroses fonts naturals i sota l'atenta mirada de la serralada de Montserrat.

L'església de Santa Maria de Bellver, és una bonica església parroquial caracteritzada per l’impol·lut blanc de la seva façana, perfectament integrada amb les cases que engloben la plaça central d’aquest nucli. Té el seu origen en una antiga capella romànica consagrada l'any 1152 que a mitjan del segle XVIII va ser derruïda per construir l'edifici actual barreja d'estil barroc i neoclàssic. Al seu costat hi ha el cementiri i també una curiosa font en forma d'església. Hi aparquem.

Comença la caminada seguin la pista que duu a Can Cerdà o Camí de Bellver travessant el torrent de Can Cerdà per un pontet i encetant una pujada que ens porta globalment en poc més d’un quilòmetre a l’església de  Sant Vicenç de Morrocurt (o Morro Curt) que es coneix també com Sant Vicenç de Cal Cerdà, pel nom de la masia a la qual està adossada, comunicats els dos edificis per un pas elevat.  Es va ensorrar per un tempesta l'any 1992 i, des de llavors, es troba en un estat d'abandó molt lamentable, només en resta l'absis, una capella lateral i el campanar. Un cercat també en total abandó envolta les minses restes supervivents, amb avisos de prohibició d’accedir-hi donat l‘estat ruïnós. L'edifici tenia una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular, amb decoració llombarda. Un plafó indicatiu ens detalla que es conserva una pica baptismal circular ornada amb un fris en dent de serra i dibuixos geomètrics; la veritat és que no l’hem pogut veure, algú l’ha fet desaparèixer?.

A partir d’aquí el camí segueix pujant però es suavitza una mica i es passa per cal Tonet del Serral i la Font del Serral, fins arribar al Pla de Can Bosquet. Anem vers Can Magí, una masia-granja molt antiga curosament restaurada, rodejada d’ufanoses vinyes, probablement l’edificació més antiga d’aquets barris; així ho comenten els més ancians del poble. Després de Can Bosquet, on esmorzem al peu del camí, seguint el camí de l’Alzinar arribem a Can Serra Gavatxa, en ruïnes. Més enllà l’itinerari es converteix en uns agradables corriols curulls de bosc i vegetació tot seguint la direcció d’un torrent, que no sembla que estiguem al Penedès,  fins arribar a la Font de Can Cerdà o del Roure on l’aigua que raja s’acumula en una bassa que s’aprofita per regar els horts que hi ha prop del torrent. Des d’aquí retornem a Santa Maria de Bellver.

 

Distància recorreguda: 8,50 km.

Temps net esmerçat aproximadament: 2 h 45'

Desnivell acumulat: 2250 m 

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.